Gazdaság

 • Nem fektet be a Magyar Posta a román piacon

  A Magyar Posta Zrt. megvizsgálta a román posta privatizációjával kapcsolatos lehetőségeket és feltételeket, majd ezek ismeretében úgy döntött, hogy abban nem vesz részt.
 • Apple vs. Samsung: felezték az 1 milliárd dolláros kártérítést

  Tovább bonyolódik az Apple és a Samsung közti szabadalmi ügy: a bíróság jelentősen csökkentette a büntetést, de egy újabb pert is elrendelt, amiben az összeg tovább csökkenhet, de akár az eredeti mértékre is visszaszaladhat.
 • Rekordévet zártak a párizsi szállodák

  Párizs továbbra is a legkedveltebb turisztikai célpont a világon: a francia fővárost 29 millió turista kereste fel tavaly, a szállodák pedig nyolcvan százalékos kihasználtsággal rekordévet zártak 2012-ben - közölte a francia turisztikai hivatal.
 • Kína visszafogott gazdasági növekedéssel számol az idén

  Kína az idén változatlanul 7,5 százalékos gazdasági növekedést irányzott elő, kilenc millió új munkahelyet kíván teremteni a városokban, és az éves infláció mértékét 3,5 százalék alatt tartaná - hangzott el a kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY) nyitó plenáris ülésén kedden.
 • Egyetlen román maradt a világ milliárdosai között

  Már csak egyetlen romániai üzletember vagyona haladja meg az egymilliárd dollárt a Forbes hétfőn nyilvánosságra hozott 2012-es toplistája szerint. Ioan Niculaénak, az Interagro tulajdonosának vagyonát 1,1 milliárd dollárosra becsüli a neves magazin.
 • Tőzsde: történelmi csúcson a Down Jones index

  Több mint száz éves története során egyszer sem látott szintre emelkedett kedden  az amerikai részvénypiac egyik meghatározó mércéje, a Dow Jones index. A mutató 1 százalékos emelkedéssel 14 270 ponton áll, miközben korábbi legmagasabb értéke 14 198 pont volt 2007 októberében.
 • Az energianövények termesztésére vonatkozó tervezet elfogadását sürgetik

  Az energianövények termesztésére vonatkozó törvény elfogadását sürgette kedden a jogszabály két kidolgozója, Kelemen Atilla és Antal István képviselő a mezőgazdasági miniszternél.
 • Feloldotta a földgázexport tilalmát Románia

  Visszavonta rendeletben szerdán a gazdasági minisztérium a földgázexport tilalmát, amelyet még 2011-ben vezettek be, s amely miatt tavaly kötelezettségszegési eljárást is indított az Európai Bizottság Románia ellen.
 • Jelentősen csökkent a nettó átlagbér januárban

  Idén januárban 1548 lej volt a nettó átlagbér Romániában; az összeg 149 lejjel (8,8 százalékkal) kevesebb a tavaly decemberi, ám 5,5 százalékkal több a tavaly januári átlagfizetésnél – közölte csütörtökön a statisztikai hivatal.
 • Székelyföld, az autonóm fejlesztési régió?

  Erdélyi regionális kormány, illetve Székelyföld autonóm státusú fejlesztési régió megalakítását tartaná ideálisnak a háromszéki RMDSZ. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Klárik László szenátor csütörtökön olyan adatokat mutatott be, amelyek Székelyföld életképességét bizonyítják.
 • Pálinka világkupát rendeznek Gyulán

  Másodszor rendeznek Pálinka világkupát Gyulán. A magyarországi és a külföldi gyümölcs- és borpárlatok versenyét az április 19. és 21. közötti 14. Nemzetközi Kisüsti és Pálinkafesztivál keretében tartják.
 • Londoni elemző: Magyarország "figyelemre méltó kivétel"

  Nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a politikusok megpróbálják befolyásolni a monetáris politikát - közölték csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Magyarország ugyanakkor mégis "figyelemre méltó kivétel" - írta William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a jegybanki függetlenség általános felzárkózó térségi helyzetéről befektetők számára összeállított elemzésében. Véleménye szerint ugyanis Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése felveti azt a lehetőséget, hogy a magyar jegybank az inflációkövetést előíró mandátumra kevés figyelmet fordítva folytatja a kormány növekedésösztönző terveit támogató monetáris enyhítést. A Capital Economics londoni elemzője szerint ez gyengítené az MNB függetlenségét és hitelességét.
 • Szabadalomsértés miatt betilthatják a Google Maps-et

  A müncheni bíróság szerint a Google térképes szolgáltatása sértheti a Microsoft egyik szabadalmát - írja a TechCorner. Egy, a Microsoft számára kedvező német döntés után mindenhol nekimehetnek a Google-nek.
 • Drágul az idén a bárányhús

  Termelői költségek miatt 5-6 százalékkal lehet drágább idén a húsvéti időszakban a bárányhús - nyilatkozta vasárnap az élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke egy televíziós adásban.
 • Lassult az infláció februárban

  Romániában 0,34 százalékra lassult a havi infláció februárban a januári 1,34 százalékról – közölte kedden az országos statisztikai intézet.
 • Egyelőre nem nézhető élőben a lottósorsolás

  Lejárt a szerződés a román televízió (SRTV) és a Román Lottótársaság (CNLR) között, így a közszolgálati tévé többé nem közvetíti élőben a lottósorsolásokat. Az adás tulajdonképpen már a múlt héten elmaradt, ám a számok kihúzását csütörtökön és vasárnap a lottótársaság honlapján még követni lehetett.
 • Többletadót kaphatnak vissza a helyi cégek Háromszéken

  Az adóemelés miatt duplájára emelkedett azon sepsiszentgyörgyi cégek száma, akik februárig kifizették egész évi ingatlan, telek és jármű adójukat, így 10 százalékos kedvezményben részesültek - tájékoztatta lapunkat Sztakics Éva. Az alpolgármester szerint tavaly a sepsiszentgyörgyi jogi személyek februárig 1,2 millió lejnyi adót fizettek be a városkasszába, idén azonban már 2 millió lejt törlesztettek. Gyakorlatilag a jogi személyek 60 százaléka eleget tett adó-befizetési kötelezettségének.