Így vélekedik Klaus Johannis az euró romániai bevezetéséről

Románia "átmenetileg letért a felzárkózási pályáról", ha azonban van politikai akarat, behozható a lemaradás az euró bevezetése terén - nyilatkozta pénteken Klaus Johannis.

Azt kérdezték az újságírók az államfőtől, reálisnak tartja-e a 2024-es határidőt a közös fizetőeszköz romániai bevezetésére. "Átmenetileg letértünk a felzárkózási pályáról, de még helyrehozhatók a dolgok, amennyiben a politikum is ezt akarja, és itt a kormány politikai akaratára van szükség - nota bene" - fogalmazott az elnök Brüsszelben, ahol az uniós állam- és kormányfők ülése zajlik.

Nyilatkozatában kitért Johannis arra a szerdán elfogadott sürgősségi rendeletre is, amellyel a kormány létrehozta az euróra való áttérést előkészítő országos bizottságot. "Volt már nekünk egy ilyen bizottságunk, csak az a Román Nemzeti Banknak volt alárendelve. Ha ezek a kisebb-nagyobb bizottságok összeülnek, komoly testületet alkotnak, és elkezdenek konkrét intézkedéseket hozni - mert itt konkrét dolgokra van szükség, nem mesékre -, akkor minden bizonnyal megcélozhatjuk a 2024-es évet" - fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?