Hivatalos: egységes adónyilatkozatban kell bevallani a béren kívüli jövedelmet

A kormány csütörtöki ülésén elfogadta az egységes adónyilatkozatra vonatkozó sürgősségi rendeletet - jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Szavai szerint alapjaiban megváltozik a rendszer.

A rendelet szerint ezentúl a béren kívüli jövedelemmel rendelkező személyeknek a korábbi hét helyett egyetlen adónyilatkozatot kell kitölteniük. Megváltozik a fizetés módja is: nem kell négy részletben előleget fizetni, egy évben egyszer kell törleszteni. Idén az adónyilatkozat benyújtásának és a fizetésnek a határideje július 15-e.

„Ez az év gyakorlatilag átmenetet képez a régi és az új rendszer között, jövőtől a benyújtási határidő március 15-e lesz, eddig kell benyújtani a nyilatkozatot és természetesen fizetni is” - nyilatkozta Eugen Teodorovici a Victoria-palotában tartott sajtóértekezletén. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az új rendszer az adófizető folyó évi becsült jövedelemével számol.

Közölte: a csütörtökön elfogadott átmeneti rendelkezések lehetővé teszik, hogy ne kelljen még egyszer benyújtani az egységes nyilatkozatot azoknak az adófizetőknek, akik a korábbi rendszer szerint már kitöltötték és elküldték az adóhivatalba a 600-as, 221-es, 220-as vagy 201-es nyilatkozatot.

A pénzügyminiszter szerint az adófizetők akár adójuk 10 százalékát is megspórolhatják, ha kihasználják az új rendszer által nyújtott lehetőségeket. Így aki nem személyesen az adóhivatalban, hanem online nyújtja be a nyilatkozatot, 5 százalék kedvezményt kap. További 5 százalék kedvezményre jogosult az, aki december 15-i határidőig előlegbe befizet a folyó évi adójából.

Az új rendszer jövőtől megszünteti azt a gyakorlatot, hogy az adóhivatal utólagosan értesítse az adófizetőt a kirótt adóról. Valamennyi megyei adóhivatalban egy irodát hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy eligazítást nyújtson az adófizetőknek. Az összes helyi önkormányzatnál alkalmaznak egy erre a célra kiképzett személyt, aki válaszolni tud a témában felvetődő kérdésekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?