Nem fektet be a Magyar Posta a román piacon

A Magyar Posta Zrt. megvizsgálta a román posta privatizációjával kapcsolatos lehetőségeket és feltételeket, majd ezek ismeretében úgy döntött, hogy abban nem vesz részt - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

A döntést indokolva a közleményben hangsúlyozták: a Magyar Posta elsődleges feladata 2013-ban a társaság pozícióinak megerősítése a liberalizált magyar piacon.

posta magyar

2013. január elsejétől kilenc másik uniós tagállam mellett Magyarországon is megnyílt a postai szolgáltatások piaca. A Magyar Posta Zrt. az elmúlt időszakban elkezdte a felkészülést a liberalizált környezetben való működésre, és az idei évre hazai pozícióinak megerősítését tűzte ki célul, ezért jelenleg jelentős nemzetközi akvizíciót nem tervez - áll a közleményben.

A román kormány hétfőn hirdette meg a posta privatizációját, az állam 51 százalékos többségi részvénycsomagot bocsát áruba. A román távközlési miniszter által közölt ütemterv szerint március 11-étől lehet megvásárolni a privatizációs dossziét a minisztérium székhelyén 50 ezer euróért. A befektetők – akik csak jogi személyek lehetnek – április 11-ig tehetnek ajánlatot, amelyben jelzik részvételi szándékukat a liciten.

posta roman

Az ajánlatnak különböző garanciákat is tartalmaznia kell, így a potenciális befektetőknek 9,48 millió lej (2,16 millió euró) garanciapénzt kell felmutatniuk, de bizonyítaniuk kell azt is, hogy rendelkeznek legalább minimum 150 millió euróval.

Az ajánlatokat a román hatóságok április 11-én bontják fel, amikor várhatóan kiválasztják azokat a pályázókat, akik részt vehetnek egy második privatizációs szakaszban.

Kimaradt?