Olaszország helyett Angliába mennek dolgozni a román vendégmunkások

Az életszínvonal növekedése ellenére ismét nő a gazdasági kivándorlók száma, akik Olaszország és Spanyolország helyett egyre inkább az észak-európai államokban keresik a boldogulást.

Néhány év leforgása alatt jelentősen átalakult a Nyugatra irányuló román gazdasági migráció célországainak rangsora. 2011-ben még Olaszország volt az első számú célpont, 90 ezer romániai vette az irányt a mediterrán ország felé. Az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2016-os adatai szerint Itália népszerűsége igencsak megkopott, tavalyelőtt már csak 44 ezren vállaltak ott munkát, bár a kivándorlók teljes száma közben enyhén nőtt, 195 ezerről 209 ezerre.

Bár a román vendégmunkás sztereotip figurája még mindig a spanyolországi eperszüretelő, az Ibériai-félsziget nagyobbik állama jelenleg már nem tartozik a három legkedveltebb célország közé, 2016-ban mindössze 27 ezer személy kereste ott a boldogulást. Olasz- és Spanyolország helyett Nagy-Britannia lett a sláger, 62 ezernél is több román állampolgár állt munkába a szigetországban egy év alatt.

Gyorsan megváltoztak a preferenciák

A preferenciák nagyon gyorsan változtak meg, hiszen 2012-ben még csak 8500 honfitársunk ment dolgozni Nagy-Britannia, csekély négy év alatt tehát meghétszereződött a számuk. A Németországba tartó munkavállalók száma lassan, de biztosan, évről évre nőtt, 19 700 főről 29 ezerre. Ausztria népszerűsége szintén látványosan megugrott, 2011-ben még csak még csak 3 ezren vállaltak munkát a sógoroknál, 2016-ban azonban már 12 ezernél is többen. A Belgiumot megcélzók száma megduplázódott, 10 ezer fölé emelkedett, Izrael ellenben, ahol 2011-ben még 1500 román állampolgár vállalt munkát, napjainkra lényegében eltűnt a hazai migrációs térképről.

Az adatok azt mutatják, hiába emelkedik idehaza az életszínvonal, a gazdasági kivándorlók száma két éves csökkenést követően, 2014-ben ismét növekedésnek indult. Nem meglepő, hogy a kivándorlók a mediterrán térség helyett egyre inkább az észak-európai országokat részesítik előnyben, figyelembe véve, hogy utóbbiakban a bérek magasabbak, a szociális ellátó rendszer pedig lényegesen fejlettebb.

A diplomások mennek Nagy-Britanniába

A gazdasági indíttatású kivándorlást kutató Dumitru Sandu, a Bukaresti Egyetem szociológia karának oktatója szerint a Brexit ellenére Nagy-Britannia tavaly is a legnépszerűbb célország maradt. Az Egyesült Királyságban munkát vállalók profilja lényegesen különbözik azokétól, akik Olaszországban és Spanyolországban telepednek le. Utóbbiak szinte kizárólag szakmunkások, illetve szakképzetlenek, míg a szigetországban munkát vállaló romániai között viszonylag sok az egyetemet végzett, magas szintű szakmai kompetenciával rendelkező szakember. A kivándorlók életkora egyre alacsonyabb, 2016-ban 45 százalékuk 35 évnél fiatalabb volt.

Annak ellenére, hogy a kivándorlás célországai az utóbbi években megváltoztak, az ENSZ statisztikái azt mutatják, a román vendégmunkások zöme még mindig Olaszországban és Spanyolországban él. A rendszerváltás óta kivándoroltak 29 százaléka Olaszországban dolgozik jelenleg is, 18 százalékuk pedig Spanyolországban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?