Háromszéki vállalkozók és civilek fogtak össze a helyi termékek népszerűsítéséért

Háromszéki termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében fogtak össze a Kovászna megyei vállalkozói és civil szervezetek.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által indított „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” kampányhoz csatlakozott a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Asimcov vállalkozói szövetség, akik összefogva szeretnék ráirányítani a vásárlók figyelmét, hogy a helyi termékekre és szolgáltatásokra elköltött pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, helyieknek biztosít munkahelyet és növeli a helyi közösség életerejét.

A két Kovászna megyei vállalkozói szövetség és a kezdeményező alapítvány vezetői szerdán a kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” védjegy révén szeretnék erősíteni a helyi közreműködést a vásárló és üzlet, a cég és közösség, illetve cég és cég között. Berecki Kinga, a kezdeményező Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ügyvezetője rámutatott, hogy felmérésük szerint a háromszékiek tisztában vannak a helyi vállalkozások fontosságával, nyitottak arra, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, ám ehhez a cégek részéről is gesztusokra van szükség, arra, hogy odafigyeljenek a közösségi igényekre.

Berecki Kinga szerint a „Háromszéki vállalkozás ”védjegyet azok a cégek vagy termelők kaphatják meg, amelyek  többségi tulajdonosa háromszéki, a vállalkozás Kovászna megyében van bejegyezve és ott is működik, illetve helyi munkaerőt foglalkoztat. A „Háromszéki termék” védjegyet azok igényelhetik, akik teljesen vagy részben helyi alapanyagból, Háromszéken készítik termékeiket. Jelenleg 25 regisztrált cég használja a védjegyet, vannak köztük nagyvállalkozások, kisiparosok, termelők, családi vállalkozások és szolgáltatók. Regisztrálni a www.minoi.ro honlapon lehet, egy űrlap kitöltésével, majd egy szakmai zsűri bírálja el, hogy a vállalkozás vagy termelő megfelel-e minőségi kritériumoknak. A védjegy odaítélése után is folyamatosan ellenőrzik a cég tevékenységét és mindaddig fennáll a jogosultság, amíg úgy érzik, hogy nem kompromitálódik az adott szolgáltatás vagy termék.

Az Asimcov kis- és középvállalkozók szövetségének elnöke, Bagoly Miklós szerint az a cég vagy termelő, amely a háromszéki piacban gondolkodik „kötelezően” meg kell szerezze ezt a védjegyet, de annak is „kötelező”, aki más megyékben értékesíti termékeit vagy szolgáltatását, hiszen ez bizalmat sugall az ügyfelei számára. Hozzátette: a védjegy nem csak a helyi termék azonosítását szolgálja, hanem egy elit klub, amely biztosítja a vásárlókat, hogy a termék vagy szolgáltatás egy adott minőséget képvisel.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara turisztikai osztályának elnöke, László Endre rámutatott, hogy a térségbe látogató turisták általában a helyi termékeket és szolgáltatásokat keresik, így a védjegy az idegenforgalmat is segíti. A turisztikai vállalkozó hozzátette, fontos, hogy a „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” védjegy használói megőrizhetik a termékeik sajátos arculatát, hiszen az a tapasztalat, hogy például a Góbé termék védjegy esetében az azonos csomagolás gyakran eltérő minőséget takar. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András is a védjegyet használó termékek és szolgáltatások folyamatos nyomon követésének fontosságát emelte ki, hogy biztos legyen, nem romlik a minőségük. Hozzátette: a védjegy olyan marketing eszköz, amely a helyi gazdaságot és lokálpatriotizmust erősíti, ha bevonul a köztudatba, hogy az valóban minőségi terméket és szolgáltatást takar.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?