Gazdaság

 • Hosszú vajúdás után megszületett az EU-büdzsé

  Elfogadták az Európai Unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretét - tudatta mikroblogján Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. A keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lesz.
 • Băsescu: 2014-2020 között 40 milliárd eurót kapunk az EU-tól

  Románia közel 40 milliárd eurót hívhat le 2014-2020 között az Európai Unió költségvetéséből – jelentette be Traian Băsescu román államfő. Hozzátette: a 9,5 milliárdos növekedés 18 százalékos növekedést jelent az előző hét éves keretköltségvetéshez képest.
 • Megszületett az EU 2014-2020-as költségvetése

  Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről - jelezték Brüsszelben uniós források. A keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lenne.
 • Tovább húzódik Brüsszelben a maratoni EU-csúcs

  Újabb rövid szünetet tartanak az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján - jelentette be péntek hajnalban egy népszerű mikroblogoldalon keresztül Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
 • Romani nyelven is köszönti vendégeit a MOL

  Mişto Avilan! Felirattal is köszöntik vendégeiket a Szeben, Brassó, Fehér és Maros megyei MOL benzinkutaknál. 
 • Borbély: az uniós pénzek lehívására kell törekedni

  Kevés pénzt szán a befektetésekre a költségvetésben a kormány, viszont nagy az összeg, amit Romániának le kellene hívnia az EU-s pályázatokkal, és erre nem fektetnek elég hangsúlyt – jelentette ki csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Borbély László.
 • Tiltakoznak Édler Andrásék a forgalmi adó ellen

  A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara beadványban kéri a kormánytól, hogy ne módosítsák az adótörvénykönyvet, és ne tegyék kötelezővé a mikro-vállalkozások számára a 3 százalékos forgalmi adót, jelentette ki sajtótájékoztatóján Édler András.
 • Az RMDSZ nem szavazza meg a költségvetést

  Nem szavazzák meg az RMDSZ törvényhozói a 2013-ra költségvetés törvényét, mert ez nem az ország fejlődését szolgálja. A keddi költségvetési vitában a parlamenti pártoknak fenntartott hozzászólási időben az RMDSZ álláspontját Erdei D. István Szatmár megyei képviselő, a költségvetési és pénzügyi bizottság tagja ismertette.
 • Parlament: költségvetési vita orrvérzésig

  A parlament két házának keddi együttes ülésén kedden kezdődik a 2013-as költségvetés vitája, amelyet még ezen a héten le szeretnének zárni a honatyák. Bár a tervezethez több mint tízezer módosító indítvány érkezett, Niculae Mircovici képviselőházi titkár szerint péntek estig sikerül elfogadni a büdzsét.
 • Vendégcsalogató „falánk csütörtököt” tartanak Sepsiszentgyörgyön

  A lakosság vendéglőbe csalogatása érdekében a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Egyesülete (SVESZ) idén is megszervezi a "Falánk csütörtök" nevű akciót, jelentette be Kovács István. Az egyesület elnöke szerint kilenc sepsiszentgyörgyi vendéglő csatlakozott, amelyek csütörtökön féláron adják az á la carte menüt, vagy külön menüsort állítanak össze erre az alkalomra, amit 50 százalékos kedvezménnyel kínálnak.
 • Enyhén csökkent decemberben a munkanélküliség

  Decemberben 0,2 százalékponttal 6,5 százalékra csökkent az előző hónaphoz képest a munkanélküliségi ráta, míg 2011 decemberéhez viszonyítva egy pontos a csökkenés, a 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma 661 000 az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint.
 • Új adónemek léptek életbe péntektől Romániában

  Több adóemelés lépett hatályba február elsején Romániában, miután a kormány módosította az adótörvénykönyvet. A legtöbb változás a jogi személyeket érinti, de a gazdákra is nagyobb adóteher nehezedik.
 • „Gyergyó – gyere, mert jó!” – turisztika katalógus készül

  A National Geographic mintájára készül turisztikai katalógus Gyergyószentmiklós környékéről, várhatóan a február 28-án, Budapesten tartandó turisztikai vásáron ezzel mutatkozik be Gyergyószék és környéke.
 • Török Csaba: a szolgáltatások vonzóbbak a kezdő vállalkozók számára

  A Maros megyei kezdő kis- és középvállalkozások 2012-ben 2,4 millió lej vissza nem térítendő támogatásban részesültek – számolt be Török Csaba, a Kis- és Középvállalkozók Térségi Hivatalának igazgatója.
 • Új adók: útlezárásra készülnek a székely gazdák

  Petíciót nyújtanak be Victor Ponta miniszterelnöknek és Daniel Constantin mezőgazdasági miniszternek és az útlezárásról sem riadnak vissza a székelyföldi gazdák, ha a kistermelőkre kivetett átalányadó érvényben marad.
 • Megduplázódott a használt lakások kínálata Bukarestben

  Januárban kétszer annyi használt lakást kínáltak eladásra Bukarestben, mint 2012 decemberében arra a hírre, hogy a decemberben hivatalba lépett második Ponta-kormány csak az új építésű lakások vásárlását szándékszik hitelgaranciával támogatni - írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség egy bukaresti ingatlanügynökség felmérését idézve.
 • Három ipari parkja is lesz Háromszéknek

  Ipari parkot létesítenek Kézdivásárhelyen az egykori Amidon gyár volt szennyvíz ülepítője helyén. Bokor Tibor, a céhes város polgármestere kedden, Bukarestben írta alá a 6,5 hektáron fekvő létesítmény finanszírozási szerződését. 
 • RMDSZ: átgondolatlan a gazdák fokozott megadóztatása

  Az RMDSZ szerint "átgondolatlan" a kormánynak a gazdák fokozottabb megadóztatásáról hozott döntése, amely február 1-jétől lép hatályba - jelentette ki kedden Kelemen Hunor szövetségi elnöke.
 • IMF: 1,5 százalékos növekedés várható idén

  Romániában az idén 1,5 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani, az éves infláció mértéke pedig várhatóan 3,5 százalék körül mozog majd - jelentette be Erik de Vrijer, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségének vezetője kedden.
 • Meghalt Pánczél Zoltán, a Fornetti romániai atyja

  Elhunyt hétfő hajnalban Pánczél Zoltán temesvári vállalkozó, Magyarország tiszteletbeli konzulja, a Fornetti-termékek romániai forgalmazója.