Nőnek az élelmiszerárak: a tojás és a vaj drágultak leginkább a múlt évben

Világpiaci történések tornázták fel a tojás és a vaj árát 2017 második félévében, a gyümölcs drágulását pedig az áprilisi fagy okozta. 

Tavaly 4,07 százalékkal drágultak az élelmiszerek, derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. A legnagyobb mértékben, 43 százalékkal, a tojás ára nőtt. A vajért átlagosan 23 százalékkal kellett többet fizetni az év végén, mint 12 hónappal korábban, a gyümölcs 11, a disznóhús 6, a marhahús ára pedig 5 százalékkal ment fel. A kenyér és a sör az inflációnál kisebb arányban, 2,3, illetve 1 százalékkal drágult, az étolaj ára stagnált, a krumpli pedig 9 százalékkal olcsóbb lett, aminek a székelyföldi termelők valószínűleg nem örültek.

A tojás ára az év második felében kezdett el látványosan emelkedni, a Fipronil-botrány kirobbanását követően. Az Európai Unió 17 államában, köztük Romániában is találtak a rovarirtó szerrel szennyezett tojást, aminek következtében több országban kényszervágásokat rendeltek el. Az állomány csökkenése miatt kevesebb tojás került a piacra, visszaesett a hozzánk érkező importárú mennyisége, ami automatikusan árnövekedést eredményezett. A szakemberek szerint nem 2017 második félévében lett drága a tojás, hanem korábban volt abnormálisan olcsó.

„Az elmúlt években, az import miatt a hazai termelők gyakran veszteségesen dolgoztak. 0,50 lej áfa nélkül az az ár, amelynél a termelés nyereségessé válik. Időközben ismét olcsóbb lett a tojás, jelenleg darabja 0,37-0,38 lejbe kerül, ami minimális rentabilitást biztosít. Megkérek mindenkit, aki drágállja, termeljen tojást 0,3 lejért, majd meglátja, hogy érdemes-e ennyi pénzért dolgozni” – nyilatkozta Florin Neagu, az Albert Smart Eggs márkanéven forgalmazó Albert cégcsoport igazgatója.

Kevesebb vaj készült

A vaj drágulását szintén világpiaci tényezők okozták. Európában a legtöbb vajat Németországban és Franciaországban állítják elő, ahol a termelés 2017 első hét hónapjában 7 százalékkal esett. A tavalyi mennyiségnél kevesebbet állítottak elő a világ másik vezető vajtermelő országában, Új-Zélandon is, ellenben a globális piacon nőtt a kereslet. Mindezek következtében a 82 százalékos zsírtartalmú vaj kilónként ára az egy évvel korábbi 3,5 euróról 2017 augusztusára 7 euróra nőtt.

Időközben a vaj ára 4,5-5 euróra csökkent, s valószínű, hogy a tendencia folytatódni fog, az Európai Bizottság jelentése ugyanis a termelés 3 százalékos növekedését jósolja az idei évre.

Tavaly áprilisban fagy okozott jelentős károkat a gyümölcsösökben, ezért aztán nem csoda, hogy az árak 11 százalékkal nőttek, állítja Aurel Tănase, a termesztők szakmai érdekvédelmi szervezetének elnöke. Véleménye szerint a hűtőházak hiánya, illetve az a tény, hogy a termelők nem szervezettek, kevés a társulás, a szövetkezet, szintén hozzájárul az idehaza megtermelt gyümölcsök drágulásához.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint tavaly 6,5 milliárd euró értékben importáltunk élelmiszert, ami történelmi rekord. A külkereskedelmi deficit szintén korábban sosem látott szintet ért el, az exportált élelmiszerek értéke 1,7 milliárd euróval volt kisebb a behozatalénál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?