Szokott túlórázni? Ezek a jogai Romániában

Szigorítana a munkatörvénykönyv túlórákra vonatkozó előírásain képviselők és szenátorok egy csoportja. A jogszabály megszegéséért alkalmazottanként 1 500 és 3 000 lej közötti pénzbírsággal büntetnék a munkaadókat – számolt be szombaton az Antena1 híradója.

A munkatörvénykönyv szerint a heti munkaórák száma nem haladhatja meg a 48 órát. Így törvénytelen, hogy egy teljes állásban alkalmazott személy nyolc óránál többet túlórázzon egy héten. Kivételes esetben a heti túlórák száma meghaladhatja a nyolcat, de csak akkor, ha az egymást követő négy hónapot alapul véve a heti ledolgozott munkaidő átlaga nem több 48 óránál.

A munkatörvénykönyv szerint a túlóráért a rendkívüli munka időtartamával megegyező szabadidő jár az alkalmazottaknak, amit a ledolgozott órákat követő 60 naptári napban köteles megadni a munkaadó. Ha ez nem lehetséges, akkor a túlóráért minimum 75 százalékos bérpótlék jár az alkalmazottnak, amit a munkaadó a következő hónapban köteles kifizetni. Így például, ha egy alkalmazott óránkénti munkadíja 10 lej, akkor a túlóráért 17,50 lej jár neki fizetéskor. A bérpótlék ennél nagyobb is lehet, ha ezt a kollektív vagy az egyéni munkaszerződésben sikerül kialkudni.

Ez történik a munkaszüneti napokkal

Az alkalmazottaknak ugyanakkor tudniuk kell, hogy nemcsak a túlórákat, hanem a hivatalos ünnepnapokon elvégzett munkát is kompenzálni köteles a munkaadójuk, ezeken a napokon ugyanis a törvény szerint fizetett szabadság illeti meg őket. Ez nem érvényes a közélelmezésben, egészségügyben, illetve az olyan területeken dolgozó személyek egy részére, amelyeken a termelés vagy szolgáltatás jellege miatt elengedhetetlen a folyamatos munkavégzés.

A munkatörvénykönyv előírja, hogy a hivatalos munkaszüneti napon dolgozó személyek a következő 30 napban szabadnapra jogosultak. Ha a munkaadónak ezt objektív okokból nem áll módjában biztosítani, akkor az alkalmazottat arra a napra legkevesebb 100 százalékos bérpótlék illeti meg. Konkrétan: ha egy alkalmazott egy munkanapra eső bére például nettó 100 lej, a ledolgozott szabadnapért 200 lejre jogosult.

Uniós szinten Románia az elsők között szerepel a túlórázás terén, az alkalmazottak több mint 35 százaléka egy héten több mint 40 órát dolgozik. A túlterhelés krónikus fáradtsághoz, a munka hatékonyságának csökkenéséhez, valamint betegségekhez is vezethet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?