Aggasztó: ennyi lesz az euró árfolyama az év végéig

Pénzügyi elemzők előrejelzése szerint az euró árfolyama az év végéig meghaladhatja a 4,76 lejt. A Digi24 által idézett szakemberek szerint a román gazdaság felett fekete felhők gyülekeznek.

Az elemzők szerint az első félévben az euró árfolyama meg fogja haladni a 4,71 lejt, a második félévben pedig az átlagos árfolyama 4,76 lej körüli lesz. A lej gyengülése az infláció növekedésével párosul.

A banki hitelesek sem járnak jól, mert a törlesztőrészleteket befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) a jövő év elejéig 2,95 százalékra kúszik fel.

A Fich Ratings hitelminősítő intézet sem derülátó. Legfrissebb jelentésében figyelmeztet, hogy az adótörvénykönyvben bekövetkezett változások kibillenthetik egyensúlyából a román gazdaságot, és drágulásokhoz vezethetnek.

A Fitch szerint a január elsejétől bevezetett adócsökkentés miatt az adóbevételek és a GDP közötti arány Romániában a legkisebb az EU-tagállamok közül. Jelentésében az intézet emlékeztet arra, hogy a bukaresti kormány pénzügypolitikájának középpontjában a miniszterelnök cseréje után is a béremelések állnak.

Arrról, hogy miként vélekedik a bankszakma az idei romániai gazdasági évről, itt olvashatnak részleteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?