Újabb 25 bázisponttal növelte a jegybank az alapkamatot

A Román Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot szerdán, az idén ez már a második kamatemelés.

A jegybank igazgatótanácsának döntése összhangban van az elemzők várakozásával. A kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátája nem változott, így mind a lej, mind a deviza esetében 8 százalék maradt a tartalékráta. Legutóbb január 8-án emelték az alapkamatot 1,75 százalékról 2,0 százalékra.

Az infláció tavaly decemberben csaknem négy és fél éves csúcsra, 3,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ez az érték csaknem eléri a jegybank által kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsáv felső határát. Az éves infláció a tavalyi utolsó negyedévben a várt ütem fölött nőtt, ezért volt kénytelen a jegybank lépni már az idei első hónapban, ami némileg meglepetésként érte a piacot. A jegybank korábban arra számított, hogy az éves inflációs ráta csak az idei első negyedév végén éri el a 3 százalékot.

Az infláció növekedéséhez hozzájárul a megnövekedett belföldi fogyasztás, hiszen a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly is várakozáson felül, 10,7 százalékkal nőtt az előző évhez mérten és a gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje volt. A fogyasztás miatt megnőtt az import - ami szintén nyomást gyakorol az inflációra -, s ezzel nőtt a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?