Egységesen 2 lejjel drágulhat nagyon sok termék Romániában

Kötelező módon egységesen 2 lejjel nő az újrahasznosítható csomagolású termékek ára Romániában. A betétdíjat azonban utólag visszakapja a vásárló, ha visszaváltja a csomagolást.

Ezt a kötelező betétdíj bevezetéséről szóló jogszabály írja elő, amelyet csütörtökön bocsátotta közvitára honlapján a környezetvédelmi minisztérium. Ez a sürgősségirendelet-tervezet a 2011/211-es és a 2015/249-es törvényt módosítja – hívta fel a figyelmet az avocatnet.ro jogi portál.

Az indoklás szerint a jogszabállyal az újrahasznosítást szeretné ösztönözni a kormány. A tervezet arra kötelezi a kereskedelmi társaságokat, hogy egységesen 2 lejes betétdíjjal növeljék az újrahasznosítható csomagolású termékek árát, ugyanakkor biztosítsák a vásárlóknak a visszaváltás lehetőségét.

A tervezet azt is előírja, hogy a kereskedelmi társaságok kötelesek az árcímkén külön feltüntetni a termék árát és a 2 lejes betétdíjat. A vásárláskor pedig kötelesek tájékoztatni arról az ügyfeleket, hogy a pénzt visszakapják a csomagolás visszaváltásakor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?