Gazdaság

 • Bruttó 1500 lej alatt keres az alkalmazottak fele

  A romániai teljes állású alkalmazottak több mint felének (51,7 százaléka) 1500 lejnél kisebb volt a bruttó fizetése tavaly októberben – közölte csütörtökön a statisztikai hivatal.

 • A háromszéki elöljárók válaszokat várnak az osztrák fafeldolgozótól

  A háromszéki elöljárók a beruházás engedélyezése előtt párbeszédre hívják a Holzindustrie  Schweighofer faipari óriáscég vezetőit, hogy megnyugtató válaszokat adjanak az elmúlt hetekben felmerült kérdésekre.

 • Június elsejétől kamionadót vezetnek be Szatmárnémetiben

  A szatmárnémeti önkormányzati testület csütörtökön úgy döntött, hogy különadót vet ki a városon áthaladó 3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsikra - közölte a portalsm.ro szatmárnémeti hírportál.

 • Hiánycikk a román multi a hazai piacon

  Az elhibázott privatizációs stratégiáknak tudható be, hogy nincs egyetlen román résztulajdonban levő multinacionális cég sem, ám több vállalatban is megvan a potenciál a határon túli terjeszkedésre. A román cégek egyelőre még idehaza sincsenek egy súlycsoportban a külföldi tőke érdekeltségeivel.

 • Hivatalos: romániai beruházásról döntött a Daimler

  Több százmillió eurós beruházással bővíti romániai gyártókapacitását a Daimler. A német járműgyártó társaság honlapján megjelent közlemény szerint az erdélyi Kudzsirban és Szászsebesen ötfokozatú automata sebességváltókat és úgynevezett kettős tengelykapcsolós sebességváltókat gyártanak az új Mercedes Benz modellekhez.

 • Mindent ver a Szöulban bemutatott Galaxy S4-es

  Hatalomátvétel zajlik: már az előző Samsung csúcstelefon szinte minden hardverelemében verte az iPhone-t, a ma Szöulban bemutatott Galaxy S4-es pedig kétségbevonhatatlanul átveszi a vezető szerepet az okostelefonok piacán.

 • Nyugdíjba vonulnak az évszázados magyar turbinák Temesváron

  Hamarosan nyugdíjba vonulnak a temesvári vízerőmű magyar gyártmányú évszázados turbinái, amelyek ma is kifogástalanul működnek.

 • Králikot Lórándot delegálja az RMDSZ a pénzügyfelügyeleti hatóságba

  Králik Lórándot, az Országos Tőkepiaci Felügyelet felügyelőjét javasolja az egységes Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőtanácsába az RMDSZ.

 • Törpe erőművek, óriás gondok Hargita megyében

  Hargita megyében egyre-másra épülnek folyókra és patakokra a törpe vízierőművek, azonban kérdéses, hogy a tervezésük körül minden rendben van-e. Egyik esetében sem készült környezeti hatástanulmány, és a vizek élővilágát is veszélyeztethetik.

 • Sokkolóan nagy fizetések az állami intézményeknél

  A miniszteri fizetések tízszerese lesz a bére a szerdán megalakuló Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőjének, Dan Radu Ruşanunak – közölte kedden a miniszterelnök. Victor Ponta tájékoztatása szerint kormánya tagjai havi ezer euró keresnek.

 • Halmozza a veszteségeket: vakvágányon a CFR

  Jelentősen nő idén a Személyszállító Vasúttársaság (CFR Călători) vesztesége – tudta meg a maszol.ro a társaság szóvivőjétől –, miközben az infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére a szükséges pénznek csak egytizedét költik, a CFR intercity szerelvénye pedig alig valamivel gyorsabb a konkurens cég személyvonatánál.

 • Székelyföldnek még várnia kell az autópályára

  A következő években sem épül meg az észak-erdélyi autópálya Székelyföld közelében haladó Torda-Brassó szakasza, helyette az Európai Unió által finanszírozott dél-erdélyi sztrádával létesítenének gyorsforgalmi összeköttetést Torda és Szászsebes között - derült ki Dan Șova miniszter nyilatkozatából, amelyet kedden közölt az Agerpres hírügynökség.

 • Leállította a Milánó-Debrecen járatát a Wizz Air

  A debreceni repülőtérről kedden felszállt a Wizz Air utolsó Milánóba tartó gépe, a járatot négy hónap után, annak alacsony kihasználtsága miatt állította le a légitársaság.

   

 • Alkatrészgyárat építhet a Draimler Romániában

  A Daimler motoralkatrészeket gyártó üzemet építhet Romániában - írta kedden a Handelsblatt.

 • Leáldozóban a piaci zöldségárusítás

  A Romániában árusított zöldségek kétharmada importárból származik, pedig az ország ötödik helyen áll Európában a megművelhető mezőgazdasági terület szempontjából. A hazai zöldség drágább, mint a külföldről behozott, ezért a lakosság zöme inkább az importált zöldséget válassza.

 • Hatástanulmány készül a háromszéki óriásberuházásról

  Alapos hatástanulmány nélkül nem valósulhat meg a Háromszékre tervezett faipari óriásberuházás, jelentette ki hétfőn Tamás Sándor. Kovászna megye tanácsának elnöke a sajtónak kifejtette: az osztrák Holzindustrie Schweighofer befektetésének megítélésében két táborra oszlott a közvélemény.

 • Rés van az adóbevallási rendszerben?

  Az adóbevallás határidejének (május 25.) közeledtével ismét lábra keltek azok a hírek, hogy a rendszer hiányossága miatt eltéríthető a civil szervezetek számlájáról a polgárok 2 százalékos adófelajánlása. A gyanút táplálja, hogy a szervezeteknek nincs lehetősége kikérni a támogatók személyes adatait.

 • Sztrájk a Lufthansánál, törölték a járatokat

  Figyelmeztető sztrájk kezdődött hétfőn hajnalban a Lufthansa német légitársaságnál, az 1720 Németországból induló járat közül csak 32 tud felszállni. A cég leányvállalata, a Germanwings diszkont légitársaság járatait nem érinti a földi személyzet munkabeszüntetése.