Gazdaság

 • Újabb román cég adott el marhahúsként lóhúst?

  A bukaresti hatóságok egy harmadik céget vizsgálnak, miután Görögországból jelzést kaptak, hogy Romániából származó, marhahúsként címkézett lóhús került az országba. A görög élelmiszerbiztonsági hatóság egy nappal korábban jelentette be, hogy lóhús DNS-mintát találtak egy több mint egytonnás fagyasztott marhahús szállítmányban, ami Romániából érkezett.
 • Ion Țiriac üzletember szerint alaposan túlértékelt a lej

  Alaposan túlértékelt a lej, és "szerencsétlenséggel jár majd" Ion Țiriac üzletember szerint, ha a román fizetőeszköz a valós értékét éri el az árfolyamon. Erről az egykori teniszcsillag a PRO Tv-nek adott interjúban beszélt vasárnap.
 • Székely házak építését szorgalmazza a Hargita Megyei Tanács

  Megspórolhatják a tervezési költségeket azok a Hargita megyei polgárok, akik a székelyföldi hagyományos építkezés jegyeit viselő "modern székely házat" építenek - derült ki Az épített örökség fenntarthatósága Hargita megyében című Csíkszeredában pénteken tartott konferencián.
 • Székely termékek üldözése: más piacokra nem járnak ellenőrök

  Ellátogatott a brassói Astra és a marosvásárhelyi Cuza Vodă piacra a Hargita Stúdió stábja, ahol arról érdeklődött, hogy milyen időközönként látogatják az árusokat az ellenőrök, illetve melyek azok az észrevételek, amelyekért büntetnek.
 • Kihirdette Băsescu a 2013-as állami költségvetést

  Traian Băsescu államfő kihirdette csütörtökön azt a törvényt, amely Románia 2013-as költségvetéséről szól. A büdzsét február 7-én fogadta el a parlament, kihirdetése azonban késett, mivel az ellenzéki Demokrata Liberális Párt keresetet nyújtott be az alkotmánybírósághoz, azt kifogásolva, hogy a parlamenti elfogadás alatt több eljárást megsértett a kormányoldal.
 • Marhahúsként árult lóhúst egy bukaresti kereskedő

  Csaknem száz kiló lóhúsra bukkantak kedden egy bukaresti kereskedőnél, a csomagoláson marhahús felirat szerepelt – adta hírül az Agerpres hírügynökség. A mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Achim Irimescu tájékoztatása szerint valamenyi kereskedőt ellenőriznek a napokban. 
 • Érvénybe lép a környezetszennyezési bélyegilleték

  Elfogadta a kormány kedden az úgynevezett környezetszennyezési bélyegilleték bevezetéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet, az új illeték lényegében az autóregisztrációs adót váltja.
 • Nagyot zuhant januárban az eladott új autók száma

  Romániában 37,6 százalékkal csökkent a januárban eladott új autók száma decemberhez képest a román autógyártók és importálók szövetségének (APIA) hétfőn ismertetett adatai szerint.
 • Berlin: a bevándorlóknak nem jár alanyi jogon szociális segély

  Nem jár automatikusan szociális segély a munkavállalás szabadságával élve Németországba költöző uniós állampolgároknak - idézte a Handelsblatt a német munkaügyi minisztérium állásfoglalását hétfőn azzal kapcsolatban, hogy német önkormányzatok román és bolgár szegények tömeges bevándorlásától tartanak.
 • Dan Şova „békésen" küldené haza a Bechtelt

  A kormány felbontaná az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó szereződést az amerikai Bechtel vállalattal - jelentette ki Dan Sova infrastrukturális beruházásokért felelős miniszter. Az Agerpres pénteken idézte a minisztert, aki egy televíziós műsorban kifejtette: be kell ismerni, hogy működésképtelen a jelenlegi szerződés, ezért a feleknek kölcsönös megállapodás révén fel kellene bontaniuk.
 • Franciaországi cég miatt tört ki a lóhúsbotrány

  Az európai lóhúsbotrányban érintett francia beszállító, a Spanghero tudta, hogy lóhúst adott el marhahúsként a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia alvállalkozójának - jelentette be Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter csütörtökön.
 • Bokros: Magyarország és Románia hasonló gondokkal küzd

  „Emberöltőn át tartó változásokra és változtatásokra, szerkezeti reformokra van szükség ahhoz, hogy gazdaságilag stabil országgá váljon Románia” – jelentette ki Marosvásárhelyen tartott előadásában szerda este Bokros Lajos, Magyarország volt pénzügyminisztere, az Európai Parlament képviselője.
 • GDP-adatok: stagnált tavaly a román gazdaság

  Csekély növekedést mutatott, lényegében stagnált a román gazdaság tavaly: a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékkal nőtt 2011-hez képest.
 • Magánkézre kerül a CFR áruszállító vállalata

  A kormány elfogadta az államvasutak áruszállító vállalata, a CFR Marfa privatizálási stratégiájáról szóló határozatot szerdai ülésén.
 • Lóhúsbotrány: házkutatás az érintett francia cégeknél

  Házkutatást tartottak hétfőn a lóhúsbotrányban érintett francia cégek székhelyén a kereskedelmi csalások francia ügynökségének munkatársai néhány órával a francia agro-élelmiszeripari ágazat vezetői és a kormány részvételével megrendezett válságértekezlet előtt.
 • Adevărul: életképtelen lenne az önálló Székelyföld

  Életképtelen lenne Székelyföld, ha "önállósulna": erre a következtetésre jutott az Adevărul című napilap, amely hétfői számában Hargita, Kovászna és Maros megye gazdasági mutatóit elemezte. A lap azt vizsgálta, hogy milyen gazdasági kilátásai lennének egy "etnikai alapú" székelyföldi autonóm területnek, amelyet a cikk szerzője "állami entitásként" emleget.
 • Lóhúsbotrány: a román szakemberek elutasítják a vádakat

  Több román élelmiszeripari szakember elutasította azt a vádat, hogy román vágóhidak marhahúsként exportáltak volna lóhúst.
 • Lóhúsbotrány: a franciák feljelentik a román gyártót

  Európai méreteket öltött szombaton a Nagy-Britanniában kirobban lóhúsbotrány, miután a marhahúsos készítményként árusított, ám nagy mennyiségű lóhúst tartalmazó élelmiszerféleségeket Nagy-Britanniában forgalmazó svéd vállalat francia beszállítója Párizsban feljelentést tesz a romániai vágóhidakról származó hús miatt.