Dolgozott a munkaszüneti napon is? Ezek a jogai Romániában

Január 24. munkaszüneti nap Romániában, ennek ellenére sokan dolgoztak szerdán az országban. Munkaadóik ezt kötelesek kompenzálni – emlékeztet az avocatnet.ro jogi portál.

A munkatörvénykönyv szerint a hivatalos ünnepnapokon fizetett szabadság jár a romániai alkalmazottaknak. Ez nem érvényes a közélelmezésben, egészségügyben, illetve az olyan területeken dolgozó személyek egy részére, amelyeken a termelés vagy szolgáltatás jellege miatt elengedhetetlen a folyamatos munkavégzés.

A törvénykönyv azt is előírja, hogy a hivatalos munkaszüneti napon dolgozó személyek a következő 30 napban szabadnapra jogosultak. Ha a munkaadónak ezt objektív okokból nem áll módjában biztosítani, akkor az alkalmazottat arra a napra legkevesebb 100 százalékos bérpótlék illeti meg. Konkrétan: ha egy alkalmazott egy munkanapra eső bére például nettó 100 lej, a ledolgozott szabadnapért 200 lejre jogosult.

A törvény 5 ezertől 10 ezer lejig terjedő bírsággal sújtja a fenti előírásokat megszegő munkaadókat. Jelenleg 14 munkaszüneti nap van évente Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?