Székely házak építését szorgalmazza a Hargita Megyei Tanács

Megspórolhatják a tervezési költségeket azok a Hargita megyei polgárok, akik a székelyföldi hagyományos építkezés jegyeit viselő "modern székely házat" építenek - derült ki Az épített örökség fenntarthatósága Hargita megyében című Csíkszeredában pénteken tartott konferencián.

haz

A Hargita Megyei Tanács vasárnapi közleménye szerint a Modern Székely Ház programmal az önkormányzat azt szeretné, hogy már az idei évtől korszerű, kényelmes, ugyanakkor tájba illő házak készüljenek fiatal értelmiségi családok számára.

A programot Gergely Attila építész mutatta be a konferencián, aki elmondta, partnereket keresnek a program lebonyolításához. A kész házterveket ingyen szándékoznak odaadni bárkinek, ezzel segítve a hagyományos falukép megőrzését, illetve azokat, akik e szempont figyelembe vételével építkeznek. Az építész szerint az ingyenes tervek felhasználásával az építkezők akár tízezer eurót (2,9 millió forintot) is megtakaríthatnak.

borboly

A modern székely házak kilenc típusát a megyei önkormányzat a http://www.epitettorokseg.ro/index.php?kat=3&o=modernszekelyhaz honlapon bocsátotta közszemlére.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat vezetője a konferencián elmondta, nem elég beszélni Székelyföld szépségéről, hanem meg is kell ezt a szépséget őrizni, illetve jó irányba kell alakítani.

"A székely zászló, a székely történelemkönyv, meg a székely termék mind fontos, de emellett fontos a hagyományos székely táj megőrzése is, új székely házak építésével, illetve a régiek megmentésével" - idézte az önkormányzat közleménye Borboly Csabát.

Kimaradt?