Az államilag támogatott elvándorlás megszüntetését szorgalmazza a kereskedelmi kamara

Elhibázott, hogy miközben az ország súlyos munkaerő-hiánnyal küszködik, az állam a külföldre való elvándorlást támogatja az EURES foglalkoztatói hálózaton keresztül, nyilatkozta lapunknak Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint meg kellene szüntetni az államilag finanszírozott elvándorlást, hiszen az egész országban súlyos munkaerő-hiány van. A háromszéki gazdasági szakember szerint ezt a problémát nem lehet a vállalkozások szintjén megoldani, a kormánynak kellene különböző gazdaságot támogató intézkedésekkel közbelépni.

Édler András szerint az Országos Kereskedelmi és Iparkamara keretében egy szakemberekből álló bizottság keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel megoldható a munkaerőhiány. A háromszéki szakember szerint egyik lehetőség az lenne, hogy a kormány támogassa a stratégiailag fontos ágazatokban tevékenykedő cégek versenyképességének növelését, ezáltal a vállalkozások versenyképes fizetéseket tudnának kínálni annak érdekében, hogy ne lehessen magasabb bérekkel külföldre csábítani a szakembereket.A Kovászna megyei Kereskedelmi Kamra elnöke visszásnak tartja, hogy miközben munkaerő-hiány van, az EURES foglalkoztató hálózaton keresztül toboroznak külföldre munkaerőt. Úgy véli: meg kellene szüntetni azt, hogy állami szinten segítik az embereket a külföldi munkavállalásban, ahelyett, hogy a béreket közelítenék a külföldiekhez.

Az EURES rendszerben csak az elmúlt héten több mint 900 munkahelyet kínáltak romániai lakosoknak az Európai Gazdasági Térségben. Ezek között Portugáliába és Spanyolországba mezőgazdasági munkára vagy Máltában autóbusz-vezetésre vártak több száz jelentkezőt, de toboroztak Németországba, Nagy-Britanniába, Csehországba és Szlovéniába, Belgiumba, Finnországba, Norvégiába és Litvániába is romániai munkaerőt. A Kovászna megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) hétfőn azt közölte lapunkkal, hogy ezen a héten az EURES rendszeren keresztül 300 állást hirdettek portugáliai mezőgazdasági munkára.

Kapcsolódók

Kimaradt?