Hódítja az autópiacot: megelőzte a Dacia a KIA-t, következhet a Hyundai

A hazai márka története során először érte el a 3 százalékos európai piaci részesedést. Az eladásokat a Duster húzta leginkább, amelyből 220 ezret gyártottak Mioveni-ben.

Igazi sikertörténet a Dacia elmúlt 14 éve. 2004-ben, amikor a Renault piacra dobta az első Mioveni-ben készült modellt, Logan néven, körülbelül 60 ezer darabot sikerült értékesíteni, ami európai viszonylatban 0,41 százalékos piaci részesedésnek felelt meg. A következő két évben csökkent a termelés volumene és a márka piaci részesedése is 0,18 százalékra, ám 2007 óta töretlen a növekedés.

A Dacia először 2009-ben lépett szintet, mikor is a piaci részesedést sikerült 1 százalék fölé tornászni, egészen pontosan 1,66 százalékra, mintegy 120 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi eredményt. A 2 százalékos küszöböt 2013-ban lépte át a márka, mely évben az Európában eladott személyautók 2,37 százaléka volt Dacia.

A caresalesbase.com szakportál adatai szerint tavaly a Dacia története során először érte el a 3 százalékos európai piaci részesedést, mintegy 470 ezer autó értékesítésével. Ez egybevág az Európai Autógyártók Egyesületének adataival, melyek az elmúlt év első novemberének végén szintén 3 százalékos piaci részesedést mutattak, 431 150 jármű eladásának eredményeként.

Ez 12 százalékkal több, mint amennyit egy évvel korábban értékesítettek. A Dacia ezzel megelőzte a Seatot (2,6 százalék), s egy szintre került a dél-koreai KIA-val, megközelítve az első számú dél-koreai márkát, a Hyundait (3,3 százalék) és az egyaránt 3,6 százalékon álló Nissant és Citroent.

Jelenleg a Daciát már nem csak idehaza gyártják, hanem két marokkói üzemben, Tangerben és Casablancában is. A mioveni-i gyárban 2017 első tizenegy hónapjában 293 ezer autót szereltek össze, az éves termelés tehát minden bizonnyal meghaladta a 300 ezret. Legtöbbet a Dusterből gyártottak, az év végéig 220 ezernél is több gördült ki a szerelőcsarnokból a Dacia legdrágább és legigényesebb típusából.

A Duster a legnépszerűbb

A Duster a Dacia-család legnépszerűbb tagja, az eladások alapján a kisméretű utcai terepjárók (SUV-ok) kategóriájában Európában a negyedik helyen áll. A Sandero szintén a keresett modellek közé tartozik. A kisautók kategóriájának eladási listáján 2017 szeptemberének végén a hetedik helyen állt, akárcsak egy évvel korábban, 151 ezer darabbal, megelőzve, többek között a Toyota Yarist és a Skoda Fabiát. Ugyanezen kategóriában a Logan egy helyet javított a pozícióján, immár a 14., megelőzve a Ford KA Plust. Kilenc hónap alatt Loganból 41 ezret adtak el.

A Ford Románia szintén jó évet zárt. A craiovai gyárban 2017 első kilenc hónapjában 40 100 darabot gyártottak a Ford B-Max modellből, 9 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Az eladások még nagyobb ütemben, 12 százalékkal nőttek, aminek köszönhetően az egyterűek kategóriájában a B-Max a második legnépszerűbb modellé lépett elő, csak Fiat 500L-ből adtal el többet. Az utolsó B-Max szeptember végén gördült le a szerelőszalagról, jelenleg kizárólag az Ecosport modellt szerelik össze. A tervek szerint ez lesz a hazai Ford gyár első olyan modellje, melyből egy év alatt 100 ezernél több készül majd.   

Kapcsolódók

Kimaradt?