Nyilatkozott az embercsempészet vádjáról a Tiltott Csíki Sör tulajdonosa

Tagadta a Tiltott Csíki Sör többségi tulajdonosa egy csütörtökön megjelent interjúban, hogy már 17 éve embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban. Szerinte azért kellett elhagynia Amerikát, mert illegálisan tartózkodott az országban.

Lénárd András a Magyar Nemzetben megjelent információkra reagált. A napilap azt írta: a birtokában lévő periratok szerint az üzletembert 2001. január 21-én elfogta az amerikai rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. A tettenérés után letartóztatták, és külföldiek becsempészésével vádolták meg. Az üzletember az óvadék kifizetése után elhagyta az Egyesült Államokat.

A Tiltott Csíki Sör Facebook-oldalán megjelent videóinterjúban Lénárd András azt állítja: valóban meggyűlt a baja a 2000-es évek elején az amerikai hatóságokkal, de csupán azért, mert illegálisan tartózkodott az országban.

Az üzletember felidézte: 18 évesen, turistavízummal jutott ki az Egyesült Államokba a kilencvenes években. Egy darabig Connecticut államban dolgozott szobafestőként, majd egy tehetős amerikai üzletember alkalmazta őt az újonnan indított cégéhez. Adószáma volt, adót fizetett, de illegálisan tartózkodott az országban: nem volt letelepedési engedélye, zöld kártyája és útlevele sem.

Emlékei szerint azokban az években „nagyon laza” volt a kanadai-amerikai határ, az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó fiatalok közül sokan Kanadában találkoztak a rokonaikkal, barátaikkal, mert ha elhagyták volna Amerikát, akkor nem tudtak volna visszamenni.

Felidézte: 22-23 éves lehetett, amikor két kilométerre az amerikai-kanadai határtól megállították a hatóságok és igazoltatták. Egy autóban ült többedmagával, a járművet ő vezette. „(a hatóságok) feltételezték azt, hogy Kanadában voltunk, és visszajöttünk. Nem voltak irataink. Elindult egy ügy, amelynek a vége az lett volna, hogy azt mondják: András, menjél haza” – részletezte.

Az üzletember szerint a Magyar Nemzetben megjelent írással le akarták járatni. Szerinte a háttérben a söripar „hatalmas lobbierővel rendelkező” főszereplői állnak, akiknek „200 ezer euró sem sok” azért, hogy valakit hiteltelenítsenek. Ugyanakkor szerinte a román nemzetbiztonsági szerveket is zavarja, hogy „egy vállalkozó napi 80 ezer palackra helyezi rá a székely nemzeti szimbólumokat”.

Lénárd Andrást a cikkében a Magyar Nemzet is megszólaltatta, ám az üzletember a napilapnak nem tagadta az embercsempészet vádjáról szóló információkat. Csupán annyit mondott: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?