Hamarosan láthatatlan ernyő védi a gazdákat a jégeső ellen Háromszéken is

A Mezőgazdasági Minisztérium az egész országot le szeretné födni azzal a rakétarendszerrel, amely védi a mezőgazdasági területeket, az ingatlanokat és autókat a jégesőtől – számolt be Könczei Csaba.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a szaktárca idén jelentős összegeket költött a „láthatatlan esernyő” fejlesztésére. Az év elején még 15 jégeső-elhárító rakétaállomás működött az országban, az év végére ezek számát 35-re sikerült bővíteni. Ám ahhoz, hogy az egész ország le legyen fedve, 56-ra kell növelni a jégesővédelmi rakétaállomások számát, mondta Könczei Csaba.

A háromszéki mezőgazdasági szakember szerint Kovászna megyéhez legközelebb Focșani-ban van jégvédelmi állomás, ám a szaktárca tervei szerint Maros, illetve Szeben megyébe telepítenek ilyen állomásokat, amelyek lefedik Háromszéket is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzi, ha egy adott térségben jégverés várható, ekkor rakétát lőnek az esőfelhőbe, amely olyan szert szór szét, amely meggátolja, hogy nagyméretű jégkristályok alakuljanak ki. 

Érdeklődésünkre Könczei Csaba el mondta: szakemberek állítása szerint ez az eljárás nem jelent veszélyt az élővilágra. A jégesővédelmi rakéták ezüst-jodidot juttatnak a felső légtérbe, és a mikron méretű molekulák magukhoz vonzzák a vízrészecskéket, így a vízpárából sok apró jégszem keletkezik, melyek földközelben egyre kisebb méretűre zsugorodnak, vagy eső formájában jutnak a földre.

Kapcsolódók

Kimaradt?