Eurostat: Románia lakosságának fele szegénységben él

Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint Romániában regisztrálják az Európai Unióban a legmélyebb szegénységet, miközben ugyanitt mérik a legnagyobb gazdasági növekedést is – mutat rá a Bloomberg elemzése

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint az EU lakosságának átlagosan 16 százaléka szenved az alapvető anyagi javak hiánya miatt, a legmagasabb arányt Romániában (50 százalék) és Bulgáriában (48) regisztrálják.

Az Eurostat jelentése szerint anyagi javak hiányában szenvednek azok a személyek, akiknek nincs fedezetük az alábbiak közül legalább öt esetre: váratlan kiadások, évi egyhetes vakáció az otthontól távol, a hátralékok elkerülése, minden második nap hús vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus menü fogyasztása, megfelelően fűtött lakás, személygépkocsi, a használt ruha, cipő, bútor lecserélése, saját magára költhető valamennyi zsebpénz, rendszeres kikapcsolódás, a barátokkal való kocsmázás, vendéglőben étkezés legalább havi egy alkalommal, internetkapcsolat.

A romániai szegénységi szint az uniós átlag háromszorosa, jóllehet a harmadik negyedévben a gazdaság 8,8 százalékkal bővült. Bár az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) tekintetében Bulgária az Európai Unió legszegényebb állama, az anyagi javak hiánya Romániában a legsúlyosabb.

A kelet-európai országokról jó hírek is vannak: Csehországban és Lengyelországban az anyagi javak hiánya kevésbé súlyos, mint Franciaországban és Nagy-Britanniában, ami reményt adhat a volt kommunista tömb többi országának is – mutat rá a Bloomberg elemzése. 

Az Eurostat adatai arra is rámutatnak, hogy az alacsony képzettségű személyeket jobban veszélyezteti a szegénység. 

(Címlapfotó forrása: adevarulfinanciar.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?