BRÉKING: már tudjuk a környezetvédelmi bélyegilleték visszavezetésének dátumát

Akár már három hónap múlva, 2018 márciusában visszavezethetik a személygépkocsi tulajdonosokat sújtó környezetvédelmi bélyegilletéket – jelentette be kedden Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a jövő évi költségvetés vitáján.

Mint elmondta, a szakemberek jelenleg dolgoznak azon a tervezeten, amely „EU-konformmá” tenné a sokak által törvénytelennek tartott adót.

„Környezetvédelmi Alap költségvetését jövő év elején, március-áprilisban fogadjuk el. Remélem, hogy addig sikerül a környezetvédelmi bélyegilletéket összhangba hozni az európai direktívákkal. A célunk, hogy csökkentsük a környezetszennyezést” – fogalmazott Gavrilescu. Hozzátette: egyelőre nem ismer részleteket arról, hogy miképpen fogják megállapítani az szennyező autókat sújtó adó mértékét, de az alapelv, hogy a szennyezőnek fizetnie kell.

November elején Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap elnöke bejelentette, hogy összehasonlító leltárt készítenek a 2016. december 31-én és 2017 végén forgalomban levő gépkocsipark szédioxid-kibocsátásáról. Ugyanő vetette fel még szeptemberben, hogy két elképzelés is van a környezetvédelmi adó visszavezetésével kapcsolatban: az egyik szerint a jármű teljes élettartalmára egyszer kellene kifizetni az illetéket, a másik szerint évente állapítanák meg az adó összegét a kibocsátott káros gázok mennyiségének függvényében.

Romániában 2007 óta létezik ilyen adó, amelyet időnként átneveztek. Először az autóregisztrációs adót vezették be 2007-ben, de azt kifogásolta az Európai Unió az áruk szabad mozgásának korlátozása miatt. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta vámmentesen lehet használt autót bevinni Nyugatról, Bukarest pedig a regisztrációs adóval próbálta meggátolni, hogy az ország Európa autótemetőjévé váljék.

Az Európai Bíróság 2011 áprilisban állapította meg, hogy Románia megsérti az európai uniós jogot az autóregisztrációs adóval. Ezt követően csökkentették az adó mértékét, majd 2013-ban átnevezték környezetszennyezési illetéknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?