Jegybank: alacsonyabb államháztartási hiányra lenne szükség

A Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese bírálta a kabinet jövő évi költségvetés-tervezetét, Liviu Voinea szerint a 2018-ra tervezett 3 százalékos államháztartási hiánynál alacsonyabbra lenne szükség, mert a gazdaság növekedési üteme megalapozatlan.

Voinea kijelentette: az erőn felüli gazdasági növekedés miatt ajánlatos lenne tartalékolni és csökkenteni az államháztartási hiányt.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a GDP-bővülés csak rövid távon teszi lehetővé plusz kiadások vállalását, mert a kiadások hosszú távon állandósulnak, miközben a többletbevételek ideiglenesek.

Aggasztónak nevezte, hogy a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya egyaránt növekszik, szerinte ez a két "iker mutató" jelzi, hogy erőn felüli a gazdasági növekedés. Ez középtávon veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását - mondta.

Amennyiben romlik a nemzetközi pénzpiacok és a befektetők bizalma a fejlődő gazdaságokkal, így például Romániával szemben, az államháztartási hiány és az államadósság finanszírozása gondot okozhat - tette hozzá.

A kormány várhatóan a héten fogadja el a jövő évi költségvetés-tervezetet, amelyben 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 3 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Az idén Románia 2,9 százalékos deficitet tűzött ki célul 6,1 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?