Bírálja az RMDSZ a környezetvédelmi bélyegilletéket

A gépjárművekre vonatkozó környezetvédelmi bélyegilletéket szabályzó törvény aránytalanságaira mutatott rá Antal István Hargita megyei RMDSZ képviselő a keddi napirend előtti politikai nyilatkozatában.

A politikus szerint az új illeték ellentétes olyan eddigi, sikeres kezdeményezésekkel, mint az RMDSZ által kezdeményezett roncsautó-program, de a jövőbeli, szigorú környezetvédelmi szabályoknak sem valódi előjele.

„Azok járnak majd jól, akik régi, szennyező autót vásárolnak” – mondta a képviselő, aki statisztikai adatokkal támasztotta alá mondanivalóját. Érvelése szerint tavaly az országba behozott használt autók száma 82 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezek 45 százaléka pedig tíz évnél idősebb gépjármű volt.Antal Istvan

 „Ezek a számok azt mutatják, hogy igenis sok régi autó jön be az országba. Ez az illeték által valójában a nyugati országok roncsautó-programjait segítjük, a nyugati polgárok nyugodt lélekkel adják el régi autóikat, mert úgyis lesznek, akik megvegyék” – nyilatkozta Antal a képviselőház plénumában.

Az új illeték másik nagy hiányossága szerinte az, hogy nem tartja be a „szennyező fizet” elvet, ugyanis akik visszaperelték az első beíratásért kifizetett összegeket most többszörösét kell befizessék annak környezetvédelmi bélyegilleték címszó alatt.

Antal felszólalását szintén számadatokkal zárta: „az algoritmus szerint egy 5-6 éves autó vásárlója az első beíratási illetékhez képest dupla környezetvédelmi illetéket fog fizetni, míg egy 21 éves autó új tulajdonosa az eredetihez képest csaknem hétszer kevesebbet” – mondta a képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy a kormány által múlt szerdán újratárgyalásra visszaküldött törvénytervezet végül a romániai realitásoknak és elvárasoknak megfelelő formában kerül a parlament elé.

Kimaradt?