Emlékeztető alkalmazottaknak: kiknek és mekkora ebédszünet jár?

A törvény szerint a napi hat óránál többet foglalkoztatott alkalmazottaknak joguk ebédszünethez, amelynek időtartama – hacsak a kollektív munkaszerződés másként nem rendelkezik – nem számít bele a munkaidőbe – emlékeztetet az avocatnet.ro.

A jogi portál összeállítása szerint az ebédszünet időtartamáról vagy időpontjáról nem rendelkezik a munkatörvénykönyv. Ezt a kollektív munkaszerződés vagy pedig a cég (intézmény) belső szabályzata rögzíti. A munkatörvénykönyv csak a 18 évnél fiatalabb, és napi 4,5 óránál hosszabb munkaidejű alkalmazottak számára teszi kötelezővé a legkevesebb 30 perces ebédszünetet.

A törvény ugyanakkor szabad kezet ad az alkalmazottaknak abban, hogy mit alkudnak ki a kollektív munkaszerződés megkötésekor vagy a belső szabályzat kidolgozásakor. Így elméletben az is lehetséges, hogy egy órás ebédszünetük legyen egy tetszőleges időpontban. Sőt arról is meggyőzhetik a munkavállalót, hogy az ebédszünet időtartama számítson bele a munkaidőbe. Ha azonban erre nem tér ki a munkaszerződés vagy a belső szabályzat, akkor a törvény szerint az ebédszünet időtartamával meghosszabbodik a munkaidejük.

Kimaradt?