Sürgősségi eljárásban tárgyalják az önkormányzatokat érintő bevételkiesés kompenzálását

Sürgősségi eljárásban tárgyalja a képviselőház az RMDSZ azon tervezetét, amely előírja: a helyben megtermelt jövedelemadó 100 százalékban maradjon az önkormányzatoknál. 

„Tekintettel arra, hogy a kormány 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a jövedelemadót, az RMDSZ azt szorgalmazza a törvényhozásban, hogy ezentúl az önkormányzatok 100 százalékban részesüljenek a helyben megtermelt adóból. Nem lehetetleníthetjük el a polgármesteri hivatalok működését, hiszen így is számos pénzügyi nehézséggel küszködnek. Mielőbbi törvényi megoldásokra van szükség azt követően, hogy a kormány az önkormányzatok egyik legnagyobb bevételi forrását csökkentette ezzel az intézkedésével. Az RMDSZ júniusban benyújtott eredeti törvénykezdeményezése kétlépcsős rendszer szerint növelte volna az önkormányzatok bevételi forrását. Ez úgy történt volna, hogy a második lépcső során a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegekből 100 százalékban részesüljön az önkormányzat, azonban a kormány jelenlegi intézkedéseit figyelembe véve egylépcsős rendszer szerint kell megadni az önkormányzatoknak a 100 százalékot. Ezen elv mentén módosítjuk törvénytervezetünk, amelyet a parlamenti eljárás során sürgősségi procedúrák mentén tárgyal az alsóház” – hangsúlyozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Korodi Attila ezt követően emlékeztetett arra, hogy a kormány legújabb intézkedései 2018. január elsejétől lépnek érvénybe: „Mielőbbi megoldásra van szükség ahhoz, hogy orvosolni tudjuk majd az intézkedés várható következményeit. Az RMDSZ választási kampányban is ezt hangsúlyozta, hogy a helyben megtermelt adók, minél nagyobb mértékben maradjanak helyben, és ehhez kell mielőbb megteremteni a szükséges törvényi keretet, amelyre megoldást jelen pillanatban az RMDSZ által kidolgozott egylépcsős tervezet nyújt”. Korodi továbbá hozzátette, a tervezet szerint az önkormányzatok 100 százalékban rendelkeznének személyi jövedelemadó értéke felett. 

Az RMDSZ képviselőházi frakciója minden szakbizottsági vitán fenntartja ezt a kezdeményezését. A tervezetről a végső döntést a képviselőház hozza meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?