Sikeres a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program

Lezárult a magyar kormány által meghirdetett Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program. Az eredményekről sajtótájékoztatón számolt be Kozma Mónika, a programot irányító Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke és Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kozma Mónika elmondta: nagyon nagy érdeklődés övezte a pályázatot. „Büszkék vagyunk, hogy sikerült elindítani a programot, és köszönjük a magyar kormánynak, hogy itt is elindulhatott a program” – fogalmazott.

A program Maros megyének azt a részét támogatja, ahol elkel a segítség – mutatott rá Péter Ferenc. A Maros megyei önkormányzat elnöke hozzátette: a gazdasági válallkozásoknak nem csupán a fennmaradásukat, de a fejlesztésüket is elősegíti a program, amely már az első perctől sikeresnek bizonyult. „Remélem, e pályázati rendszer szélesebb területet is lefed majd, és ugyanilyen erőteljes lesz az érdeklődés” – mondta Péter.A szerző felvétele

Magyar Levente rámutatott: a program célja az erdélyi gazdálkodók és vállalkozók támogatása, itthon tartása, valamint az, hogy Erdélybe is elérjen az a prosperitás, amely Magyarországon már elindult. „Nem volt egy könnyű szülés, de remélhetőleg a gyermek erős lesz és hosszú életű” – fogalmazott. A miniszterhelyettes beszámolt arról is, hogy sikerült egyeztetni a román kormánnyal is, amely pozitív hozzáállásról tett tanúságot.

A meghirdetett kiírásra 526 pályázatot adtak le, zömében mezőgazdasági vállalkozók, akik részben erőgépekre és mezőgazdasági eszközökre kértek támogatást, de tenyészállatok vásárlására és a telkek kimérésére is sokan pályáztak. Minderre a magyar kormány 1,5 milliárd forintot (5 millió eurót) szán. Ez nemcsak az erdélyi gazdálkodóknak és vállalkozóknak, de a román gazdaságnak is gyarapodást jelent, hiszen amit megvásárolnak a megpályázott pénzekből, azt Romániában vásárolják meg, az eszközök, gépek is többnyire romániai gyártmányok– magyarázta a miniszter.

Az eredményhirdetésre még idén december folyamán sor kerül. Annyit lehet tudni, hogy közel 526 nyertes pályázat lesz, hiszen az előzetes felmérés szerint jól megírt pályázatokat nyújtottak be. A szerződéskötéseket a jövő év elején kezdik meg, a pénzeket az év első felében fogják utalni.

A miniszterhelyettes bejelentette: jövőre folytatják a programot, jóval nagyobb léptékben, hiszen nagyobb beruházásokra is lehet majd pályázni, például feldolgozó üzemekre. A magyar kormány maximálisan elégedett, és továbbra is számít az erdélyiek támogatására, hiszen ez a projekt is a jelenlegi kormányhoz kapcsolódik, és amennyiben a jövő évi választásokon Magyarországon más kormány kerül hatalomra, nem valószínű, hogy az folytatja a kezdeményezést – tette hozzá Magyar Levente.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?