Ez a feltétele annak, hogy januártól ne csökkenjen a fizetése

A hazai munkáltatóknak átlagban 16,6 százalékkal kell növelniük az alkalmazottaik bruttó fizetését ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó bérük januártól. Ehhez módosítani kell a munkaszerződéseken.

Bármit hangoztat a kormány, kizárólag a munkáltatók jóindulatán múlik, hogy jövőre ne csökkenjenek a fizetések a magánszférában. Ennek oka, hogy a szerdán elfogadott sürgősségi rendelet szerint január elsejétől 16 százalékról 10 százalékra csökken ugyan a jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulékok is 2 százalékkal csökkenek, de utóbbiakat már teljes egészében a munkavállalók fizetik.

Jelenleg a munkavállalók bruttó fizetéséből 16,5 százalék társadalombiztosítási járulékot vonnak le, amely felett a munkáltatónak is be kell fizetnie a bruttó bér 22,75 százalékának megfelelő tb-járulékot. Jövő évtől  azonban a munkavállaló bruttó fizetését terhelik meg 35 százalékos tb-járulékkal. (A munkáltatónak ezenfelül csak a bruttó bér 2,25 százalékát kell befizetnie egy úgynevezett munkabiztosítási alapba).

Így ahhoz, hogy a bérek legalább a jelenlegi szinten maradjanak, a munkaadóknak növelniük kell a az alkalmazottak bruttó fizetését. A Deloitte adótanácsadó cég kiszámolta, hogy átlagban a bruttó bér 16,6 százalékos megemelésére van szükség. Ehhez pedig módosítani kell az alkalmazott munkaszerződését.

A cég adótanácsadói a jelenlegi átlagfizetést, a bruttó 3131 lejt vették alapul a számításaikhoz. Ha a munkaadó január elsejétől egy banival sem növeli ezt az összeget, a nettó bér 6,3 százalékkal csökken a jelenlegihez képest.

Korábban a munkáltatói szövetségek vezetői jelezték is a kormánynak: nem tudják azt megígérni, hogy az összes cég megemeli alkalmazottai bruttó bérét január elseje után. A törvény ugyanis nem tilthatja meg számukra, hogy ne a munkavállalóknak adják, hanem „zsebre tegyék” annak a társadalombiztosítási járuléknak megfelelő összeget, amit eddig az államnak fizettek.

Így verték át az állami alkalmazottakat

Az állami szektorban azért nem csökkennek a nettó bérek, mert szintén január elsejétől lép hatályba a júniusban elfogadott új bértörvény, amely 25 százalékos bruttó béremelést irányoz elő a közalkalmazottaknak. A Szociáldemokrata Párt (PSD) így betarthatja a 25 százalékos közalkalmazotti béremelésekről szóló ígéretét, anélkül, hogy az néhány százaléknál nagyobb többletkiadást jelentene a költségvetésnek.

A bruttó bérek 25 százalékos emelése a tb-járulékok átcsoportosítása miatt alig néhány százalékos többletet eredményez a nettó béreknél. A nagy szakszervezeti tömörülések emiatt általános sztrájkot helyeztek kilátásba, a kormányülés idején pedig több százan tüntettek a tervezett intézkedések ellen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?