Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,8 százalék volt. A nem élelmiszerek értékesítése 12,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag eladása 11,8 százalékkal bővült, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése  5,6 százalékkal gyorsult.

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 13,7 százalékkal nőtt a tavalyi kilencedik hónaphoz képest, a szezonális és naptári hatással kiigazítva a bővülés 12,9 százalék volt.

Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót.

Az elemzők arra számítanak, hogy az idén lassulni fog a kiskereskedelmi forgalom bővülése, de így is a belföldi fogyasztás marad a gazdasági növekedés fő hajtóereje. A kormány az idén 5,6 százalékos GDP-bővülést remél.

Kapcsolódók

Kimaradt?