Munkaügyi miniszter: a munkáltatóknak nem áll szándékukban csökkenteni a fizetéseket


-A A+A munkáltatók világosan közölték az érdekegyeztető tanács keddi ülésén, hogy nem áll szándékukban csökkenteni a fizetéseket - nyilatkozta szerdán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy az Országos Szakszervezeti Tömb tagjainak meg kellene tanulniuk számolni. 

A minisztert arról kérdezték az újságírók, hogyan kommentálja azt a felvetést, miszerint 16 százalékkal csökkennek majd a nettó bérek, ha a munkáltató nem emeli meg 20 százalékkal a bruttó fizetést. A tárcavezető azt mondta, amint azt "már ezerszer elmagyarázták", a munkáltató költsége a jelenlegi bruttó bérnek megfelelő összeg lesz, ebből a megfontolásból nő majd 1.550 lej helyett 1.900 lejre a minimálbér 2018. január 1-jétől. 

A miniszter szerint az országos érdekegyeztető tanács keddi ülésén, amelyen a kormány képviselői mellett a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselői is részt vettek, utóbbiak azt mondták "eszük ágában sincs" csökkenteni a fizetéseket. "Annál is inkább, hogy az új adótörvénykönyv számos kedvezményt biztosít az üzleti szféra számára" - tette hozzá a miniszter, javasolva az Országos Szakszervezeti Tömb tagjainak, hogy tanuljanak meg számolni. 

Mint arról már korábban többször is beszámoltunk, amennyiben a kormány továbbra is kitart az elképzelése mellett, és jövő év elejétől teljes mértékben a munkavállalóra terheli a társadalombiztosítási járulékokat, akkor a munkáltatónak nem lesz kötelessége megemelni a bruttó béreket, így könnyen elképzelhető, hogy csökkennek a nettó fizetések. A témáról bővebben itt olvashat. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X