Csökkenő béreket, csődök tömegét, növekvő szürkegazdaságot vizionálnak a szakértők

„Hosszú távon ez haza- és nemzetárulás” – jelentette ki a Maszolnak a múlt héten bejelentett adó- és járulékintézkedésekről Ilie Șerbănescu gazdasági elemző. Elhibázottnak tartja a kormány tervezett lépéseit Diósi László, az OTP Románia elnök-vezérigazgatója is.

Továbbra is a fogyasztás ösztönzése a kormány első számú gazdasági célkitűzése, ebbe az irányba mutatnak a kormány által pénteken bejelentett, jövőre hatályba lépő gazdasági intézkedések.

A Tudose-kormány egyre inkább vékony jégen lépked, hiszen annak ellenére csökkenti a jövedelemadót 16-ról 10 százalékra, hogy az államháztartás hiánya már idén is jóval magasabb lesz a tervezett 3 százaléknál. Az intézkedés következményeként a kincstár jelentős bevételektől esik majd el.

Diósi: túl korán nőtt meg a deficit

Diósi László, az OTP Románia elnök-vezérigazgatója szerint jelenleg kedvezőtlen folyamatok zajlanak a román gazdaságban: a pénz a megemelt bérekre és nyugdíjakra megy el, beruházásokra pedig nagyon kevés jut.

„A kormány intézkedései továbbra is a fogyasztás stimulálásának az irányába mutatnak, pedig ennek nincs még itt az ideje. A fogyasztást olyankor szokás stimulálni, amikor recesszió fenyeget, erről azonban jelenleg szó sincs, a gazdaság idei növekedése a kormány ilyen irányú intézkedései nélkül is lett volna 4-4,5 százalék. A gazdaság máris a túlfűtöttség jeleit mutatja: elfogynak az erőforrások, munkaerőhiány van, nőnek az árak. Előbb-utóbb jön a korrekció, akkor kellene ösztönözni a fogyasztást” – magyarázta a Maszolnak.

Diósi László hozzátette, hogy túl korán nőtt meg a költségvetési deficit. A szakember hiányolja ugyanakkor, hogy a kormány nem tesz lépéseket az adóbehajtás hatékonyságának növelése érdekében, pedig adóügyi szakemberek véleménye szerint, ha ezen a téren elérnénk az uniós átlagot, felére csökkenne a költségvetési hiány.

Az OTP Románia elnök-vezérigazgatója elhibázottnak tartja a 16 százalékos profitadót felváltó 1 százalékos forgalmi adó bevezetését is, ami miatt kis- és középvállalkozások tömege mehet majd csődbe, illetve előreláthatóan nőni fog a szürkegazdaság, mivel az érintett cégek érdeke a minél alacsonyabb árbevétel lesz. „Sok, különböző irányú intézkedésről van szó, nehéz megjósolni, összességükben hogyan befolyásolják majd a gazdaságot. Négy-öt hónap múlva látunk majd tisztábban” – mondja a bank vezetője.

„Hosszú távon ez haza- és nemzetárulás”

Ilie Șerbănescu szerint a társadalombiztosítási járulékoknak a munkavállalókra való áthárítása a legnegatívabb a kormány mostani gazdasági intézkedései közül. „A tőkének így már semmiféle felelőssége nem lesz a munkavállalók felé. Ilyesmi csak a primitív országokban van” – nyilatkozta a Maszolnak a karakteres állásfoglalásairól közismert gazdasági elemző.

Șerbănescu szerint illúzió azt hinni, hogy a munkaerőhiány miatt nyomás alatt levő cégek kompenzálni fogják az alkalmazottakat a megnövekedett adóterhek miatt. „Ez egy mese. A többség nem fogja növelni a bruttó béreket, aminek az lesz a következménye, hogy az alkalmazottak kevesebbet fognak keresni” – véli a szakember.

Arra a kérdésre, hogy összességében negatívan ítéli-e meg a jövőre életbe lépő változásokat, Ilie Șerbănescu a rá jellemző, sarkított stílusban válaszolt: „Negatív következményekről csak rövid távon beszélhetünk. Hosszú távon ez haza- és nemzetárulás”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?