Aggasztja az Európai Bizottságot, hogy Románia is lemondana a kötelező magánnyugdíjról

Az Európai Bizottság (EB) aggodalommal figyeli, hogy Románia is lemondana a kötelező magánnyugdíjról - mondta Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős uniós biztos pénteken egy bukaresti rendezvényen. Az EB alelnöke úgy vélekedett: a demográfiai hanyatlás közepette a hárompilléres nyugdíjrendszer feladása kétségessé teszi a munkavállalók öregkori ellátását.

Mihai Tudose miniszterelnök szeptemberben jelentette be: kormánya választhatóvá tenné a kötelező magánnyugdíjat, így a biztosított maga döntheti el, hogy nyugdíjjáruléka teljes egésze az államnál marad, vagy egy része továbbra is átkerül a magánbiztosítókhoz.

"Ez nem egyedülálló Kelet-Közép-Európában, más államok is ezt az utat választották. Egy ilyen döntés rövid távon bevételnövekedést jelenthet az államnak, de minket egy ilyen politikának az esetleges hosszú távú következményei aggasztanak, tekintettel a demográfiai adatokra. Mi általában azt javasoljuk a tagállamoknak, hogy maradjanak meg a hárompilléres nyugdíjrendszernél, amelyben mind az állami-, mind a magán-, mind az önkéntes nyugdíjpénztári elem megtalálható" - mondta Dombrovskis az EU romániai képviselete által rendezett bukaresti konferencián.

A kormány csütörtökön bejelentette: a magánnyugdíjpénztári járulék jövő évtől a bruttó bér 5,1 százalékáról 3,75 százalékra csökken. A konferencián jelen lévő Lia Olguta Vasilescu román munkaügyi miniszter szerint valójában jövőre is ugyanakkora, évi hétmilliárd lejnyi összeg kerül a nyugdíjrendszer második pilléréhez, mint idén, mivel a kormány számításai szerint mintegy húsz százalékkal emelkednek majd a bruttó bérek.

"Valdis Dombrovskis aggodalmai alaptalanok, nem fogjuk Magyarország példáját követni, amely lemondott a nyugdíjrendszer második pilléréről: Romániában megtartjuk a hárompilléres rendszert" - jelentette ki Vasilescu, ellentmondva a miniszterelnök és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábbi nyilatkozatainak, akik a 35 év alattiak tíz éve kötelező magánnyugdíjpénztári tagságságának önkéntes alapokra helyezését ígérték.

Romániában 2007-ben vezették be a magánnyugdíj-rendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, a harmadik pillér pedig az önkéntes magánnyugdíj.

A nyugdíjrendszer második pillére jelenleg 7 millió munkavállaló 38,16 milliárd lejnyi megtakarítását kezeli, vagyis munkavállalónként 5450 lejt, ami a befizetett összeg mellett az átlagosan ezer lejnyi nettó hozamot is magában foglalja - ismertette a konferencián Iulius Postolache, a romániai magánnyugdíjpénztárak szövetségének elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?