Románia lakosságának 13 százaléka külföldön dolgozik

Románia munkaerejének 30, lakosságának 13 százaléka külföldön dolgozik a hivatalos számadatok szerint – közölte csütörtökön Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzóhelyettese. Forrás: gazetaromaneasca.com

A Román Nemzeti Bank által szervezett, 10 év Románia csatlakozása óta az Európai Unióhoz: kohézió és konvergencia cím alatt zajló konferencián az intézmény kormányzóhelyettese kifejtette: az elmúlt tíz évben Románia jelentős előrelépéseket tett, megnyerte a piacok bizalmát, strukturális reformokat vezetett be, de ha meg akarja őrizni fejlődési ütemét, teljes egészében foglalkoztatnia kell a munkaerőt.

„Súlyos demográfiai problémánk van, amiről eddig keveset beszéltünk: a munkaerő mintegy 30 százaléka, Románia lakosságának 13 százaléka külföldön dolgozik. Ezek a hivatalos számadatok. Azt is mondhatnánk, hogy ez Románia elveszett GDP-je” – fogalmazott Voinea. 

A kormányzóhelyettes hozzátette, Romániában továbbra is csökken a népesség, a lakosság elöregedése pedig szintén a bruttó hazai termék (GDP) csökkenéséhez vezet. „Ha 1 százalékkal nő a 65 év fölötti lakosság aránya, az a várható GDP 1,3 százalékos csökkenéséhez vezethet” – jelentette ki a szakember. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?