Vészesen megnőtt a román államháztartási hiány, hízik az államadósság

Miközben az EU-tagállamok többsége lefaragott a költségvetési hiányából, nálunk egy év alatt szinte a négyszeresére nőtt, betudhatóan a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 4,1 százalékos a romániai deficit.

Hiába produkálta tavaly a román gazdaság a legnagyobb növekedést az EU-ban, megközelítőleg 5 százalékot, idén pedig szinte 6 százalékos pluszt, az államháztartási hiány szintje aggasztó mértékben nő. 2015-ben az államkassza kiadásai még csak 0,8 százalékkal haladták meg a bevételeit, ám tavaly a hiány szinte megnégyszereződött, 3 százalékra nőtt. Ennek okai a kormány által bevezetett adócsökkentések, valamint a közalkalmazotti bérek növelése, amit a fogyasztás növekedéséből származó pluszbevételek nem tudtak kompenzálni.

Nem úgy tűnik, hogy a kormánynak idén sikerül 3 százalékon tartani a deficitet. Az Európai központi statisztikai hivatala, az Eurostat közlése szerint a szezonális hatásoktól megtisztított adatok alapján számolt költségvetési hiány 4,1 százalékos volt a második negyedév végén. Ez a hiány a legmagasabb az EU-ban. Nagy-Britanniának 3,4, Franciaországnak 2,8, Portugáliának 1,8, Szlovákiának 1,2 százalékos volt a deficitje.

A hazai helyzet romlása döbbenetes mértékű, figyelembe véve, hogy két évvel korábban a 28 tagország közül csak négyben volt jobb az államháztartás állapota, Luxemburgban, Németországban, Svédországban és Csehországban, ám időközben az EU az államháztartási konszolidáció irányába mozdult el. Tavaly már 9 tagállamnak voltak nagyobbak a bevételei a kiadásainál, köztük az ex-szocialista Csehországnak és Litvániának, 0,7, illetve 0,3 százalékkal.

A legjobb helyzetben Luxemburg van, 1,6 százalékos bevételi többlettel. Bulgáriában és Lettországban a költségvetés nullszaldós volt 2016-ban, 14 tagállamban pedig az államháztartási hiány 0,3 és 2,9 százalék változott. Magyarország a deficites országok rangsorának a középmezőnyében tanyázik 1,9 százalékos éves hiánnyal. Tavaly Románián kívül mindössze Észtországban és Ausztriában nőtt az államháztartási hiány az előző évhez képest, de sokkal kisebb arányban mint nálunk, 0,3 és 0,6 százalékkal.

Az államadósság tekintetében az EU-n belül még mindig kifejezetten kedvező helyzetben vagyunk, ugyanis ez jelenleg a bruttó hazai termék 37,6 százalékát teszi ki. Ennél kevésbé eladósodott ország csak öt van az unióban: Észtország, Luxemburg, Bulgária, Csehország és Dánia.

A kilátások azonban nem túl rózsásak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi prognózisa szerint 2022-re a román államadósság a GDP 46 százalékát tesz majd ki. Tekintettel arra, hogy a kormány jövő évtől a személyi jövedelemadót 16 százalékról 10 százalékra kívánja mérsékelni, ami a költségvetési bevételek csökkenésével jár majd, az IMF előrejelzése egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?