Gazdaság

 • Az enyhe tél ellenére nőttek a fűtésszámlák tavalyhoz képest

  Bár enyhe a tél, idén nagyon sok településen nagyobbak a fűtésszámlák, mint tavaly ilyenkor – állapította meg a Lakástulajdonosi Társulások Szövetségének (FAPR) elnöke. Radu Opainát a Relitatea Tv idézte hétfő este.

 • Ennyit keres a Román Nemzeti Bank kormányzója

  A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója alapbére bruttó 10 ezer euró havonta, ám ez az összeg a pótlékokkal együtt elérheti a 12 ezer eurót – jelentette ki hétfőn az Agerpresnek Adrian Vasilescu.

 • Ellenőrzik a Schweighofer rétyi munkatelepének engedélyezését

  A Greenpeace panasza nyomán a Környezetvédelmi Minisztérium bizottsága ellenőrzi a Schweighofer rétyi fűrészüzemének engedélyezését. A minisztériumi bizottság hétfőn érkezik a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz, hogy megvizsgálja, betartottak-e minden törvényes előírást az osztrák vállalkozó számára kiállított építkezési engedély kibocsátásakor.

 • Növekvőben a kisállattartási kedv a lakosság körében

  Az egyik tanulsága napokban tartott szatmárnémeti kisállat-kiállításnak, hogy növekvőben a kisállattartási kedv. Az öt napig nyitva tartó, vásárral egybekötött bemutatóra három megyéből (Szatmár, Bihar, Szilágy) jöttek tenyésztők és érdeklődők, a közszemlére tett nyulak, tyúkok, kakasok, pulykák, libák, rucák, galambok és más szárnyasok száma meghaladta az ezret.

 • Horribilis áron lehet parkolni Londonban

  Aki soknak tartja a romániai városok központjaiban megszabott parkolódíjakat, vigasztalhatja magát azzal, hogy még soha nem volt dolga a londoni Royal Albert Hall közelében. 

 • Ponta: Románia holnap is bevezethetné az eurót

  Románia holnap is bevezethetné az eurót, mert teljesítette a konvergencia-kritériumokat, de a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást - jelentette ki Victor Ponta pénteken.

 • Tavaly 3,5 százalékkal nőtt a román gazdaság

  Minden várakozást meghaladó mértékben nőtt tavaly a román gazdaság, amely 3,5 százalékkal teljesített jobban a 2012-es évhez képest - derült ki pénteken a statisztikai intézet közléséből.

 • Uniós jogot sértett az állam által beszedett autóregisztrációs illeték

  Uniós jogot sértett a Románia által 2012-ben bevezetett autóregisztrációs illeték - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának határozatát ismertetve.

 • Eladja a romániai erdőit a Harvard egyetem

  Huszonegy romániai megye területén összesen 32 ezer hektár erdőt bocsát áruba az Egyesült Államokbeli Harvard Egyetem, az általa 99,99 százalékban képviselt Scolopax cégen keresztül – írja az adevarul.ro. A cég román képviselőit letartóztatták.

 • Beindították a világ legnagyobb naperőművét

  Életre keltették csütörtökön a Nevada és Kalifornia állam határában öt négyzetmérföldnyi területen terpeszkedő Ivanpah naperőművet. A háromszázezer tükör majdnem annyit termel, mint egy atomerőmű blokkja – számolt be a vs.hu.

 • Valóban jobban éltünk az átkosban, mint most?

  Egy átlagos fizetésből több tejet, sajtot vagy benzint lehetett volna vásárolni 1989-ben, mint jelenleg, feltéve, ha nem lettek volna hiánycikkek. A kávé, tojás, disznóhús és cukor átlagos, nettó jövedelemhez viszonyított ára azonban kisebb most, mint a rendszerváltás előtt volt.

 • Példaértékű a háromszéki gazdák önszerveződése

  Háromszéken van az ország egyik legjobban szervezett gazdatársadalma, ennek köszönhetően növekednek a mezőgazdaságra és állattenyésztésre lehívott támogatási összegek, mutatott rá Tamás Sándor. Kovászna megye önkormányzatának elnöke a Bodokon szervezett idei második gazdatalálkozót követően elmondta: három éve szervezik a megye öt régiójában ezeket a találkozókat, ehhez egyre többen csatlakoznak és egyre konkrétabb feladatokat azonosítanak.

 • Elvenné a fontot London a független skótoktól

  Skócia nem tarthatja meg a fontot fizetőeszközeként, ha függetlenné válik - mondta a brit pénzügyminiszter csütörtökön Edinburghban, ahol a skót függetlenség esetére felvázolt pénzügyminisztériumi hatástanulmányt ismertette.

 • A szlovákok is készíthetnek Tokaj márkanevű borokat

  Elutasította csütörtökön a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság a magyar fellebbezést a "Tokaj" márkanév ügyében, kimondva azt: nem minősül megtámadhatónak a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" szlovák név nyilvántartásba való bejegyzése.

 • Kelemen Atilla: fel kellene támasztani a kisboltokat

  Támogatja a hipermarketek hétvégi nyitvatartásának korlátozását Kelemen Atilla képviselő, ám ehhez szerinte előbb azoknak a kisboltoknak kellene feltámadniuk, amelyeket éppen a nagy kereskedelmi üzletláncok szorítottak le a piacról. 

 • Tervezet: korlátoznák a hipermarketek hétvégi nyitvatartását

  Zárva tartaná hétvégén a hipermarketeket egy liberális parlamenti képviselő. Marin Anton törvénymódosító javaslatát szerda délután tárgyalta az alsóház mezőgazdasági szakbizottsága – számoltak be a hírtelevíziók.

 • Orbán Pekingben: Kína kapcsolódjon be Közép-Európa fejlesztésébe!

  Kína közép-európai fejlesztési lehetőségeit hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Pekingben, a Kínai Társadalomtudományi Akadémián mondott beszédében.

 • A Renault nem viszi el a Dacia-gyárat Romániából

  A Dacia márkát gyártó francia Renault közölte, hogy nem távozik Romániából, de az újabb beruházásokat az infrastruktúra-fejlesztéstől teszi függővé - adta hírül szerdán a Mediafax hírügynökség.

 • Terítéken a környezetudatosság Brüsszelben

  A megfizethető energiáról tárgyalt a Régiók Bizottsága környezetvédelemért és energiaügyért felelős szakbizottsága Brüsszelben.