Művészeket segítő projekt vitte el a Startup Pitch Day első díját

Művészek munkáit népszerűsítő internetes platform terve nyerte el a sepsiszentgyörgyi Startup Pitch Day első díját. A Junior Business Club megmérettetése után a kolozsvári ArtWise csapat részéről Oláh Ildikóval beszélgettünk üzleti tervükről.

Ildikónak egyebek mellett grafikus tervezésben, brandingben, formatervezésben van tapasztalata, Lázár Ábel a csapat gazdasági felelőse, Molnár István marketingspecialista. Mindannyian több éves tapasztalattal bírnak saját szakterületeiken, ezeket egyesítették az ArtWise üzleti tervének kidolgozásakor.

Megállapításuk szerint a romániai vásárlók átlagosan 150 lejt költenek egy fashion termékre, a piac pedig növekvő tendenciát mutat. Ildikó elmondta, éppen ezért az a céljuk, hogy online platformot indítsanak be hamarosan, amely az alkotók és vásárlók közti kapcsolatteremtést könnyíti meg. A jelenleg létező platformokkal szemben ők kurátori munkát is vállalnak, így a különböző termékkollekciók garantált minőséget képviselnek majd.

Ugyanakkor workshopokat és kiállításokat is szerveznek a jövőben, az alkotók fejlődését segítendő. Az ilyen jellegű események fókuszában is a kapcsolatteremtés áll, mert az alkotók visszajelzései alapján igény van egy közösségre, amely teret ad az alkotók közötti kommunikáció, networking számára.

„Az ArtWise harmadik alappillére a brand, amivel azt szeretnénk kifejezni, hogy különbözőek vagyunk, sokféle alkotóval és termékkel foglalkozunk – de ez a sokféleség adja az egészet” – fogalmazott. Havonta meghirdetnek majd egy új tematikát is, ilyenkor portfólió alapján kiválasztanak egy festőt, egy dizájnert, egy szobrászt és egy divattervezőt, akik közösen hozzák létre a téma mentén az új kollekciót.

A zsűri részéről Rácz Lilla a Dániel Kastély részéről elismeréssel szólalt fel, kiemelte a következőket: a struktúra felépítése, az ötlet végigvezetése nagyon jó. Látszik, hogy desginer és martketinges részéről megvan a megfelelő ismeret amit bemutattak. Szarvadi Lóránt vállalkozó a design és a brand tiszta arculatát emelte ki. Arról beszélt, hogy "szépen le vannak osztva a feladatok. Egyedül nem lehet startup-olni." Javasolta, hogy hazai művészeket kellene kijuttatni külföldre, az lenne az igazi profit a válallkozásnak. 

A Startup Pitch Day elvárásainak megfelelően a csapat működőképes üzleti tervet kellett kidolgozzon, ennek alapján évi átlagos 40 százalékos növekedésre lehet majd számítani – hiszen maga az e-commerce is folyamatosan növekedett az elmúlt években, és ez a jövőben is várható. Az ArtWise bevételeinek 76 százaléka a termékekből származna, 24 pedig a workshopokból.

A tervek szerint jövő év elején indítják be a platformot. Az első negyedévben tervezik, hogy kézművesfoglalkozásokat indítanak és bővítik az alkotói hálózatot – egyébként már együttműködnek húsz művésszel, és támogattak egy installációt az Awake Fesztiválon.

A verseny fődíja hozzájárul a csapat és az üzleti terv fejlesztéséhez, valamint a termék nemzetközi piacra juttatásához. A nyertes csapatnak Budapesten lehetősége lesz részt venni egy három napos startup mentor programon a The Connect East Incubator és a Startup Women Competition Europe szakmai vezetőivel, valamint részt vehetnek egy budapesti Startup körúton. A négy napos Budapesti élményeket a Transilvania Tourist Service támogatja. A nyerteseknek a Grand Hotel Bálványos két napos exluzív wellness pihenőt biztosít. A Contexp Kft. részéről egy vállalkozói könyvcsomagban részesültek a győztesek.

Kapcsolódók

Kimaradt?