Másfél milliard eurós kölcsönt vesz fel a kormány

Románia 1,5 milliárd dollár értékben bocsátott ki tízéves kötvényt a nemzetközi tőkepiacon csütörtökön, a magyar kibocsátásnál alacsonyabb hozammal - értesült a Bloomberg hírügynökség egy, a nevét elhallgatni kérő forrástól.

A hírügynökség birtokába jutott "nem publikus" információ szerint Románia 4,5 százalékos hozammal bocsátott ki tízéves futamidejű kötvényt. A magyar tízéves kötvény a Bloomberg adatai szerint 5,4 százalékos hozammal kelt el.

A Financial Times online kiadása az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a román kibocsátásról azt írja, hogy 4,625 százalékos hozammal hirdették meg, és 7,5 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett. A Financial Times szerint a befektetők a vártnál jobbnak bizonyult negyedik negyedévi román GDP-növekedési adatokat "jutalmazták" a viszonylag alacsony hozammal.

A román pénzügyminisztérium szerdán tette közzé szándékát a kormány hivatalos közlönyének weboldalán 500 millió-1,5 milliárd dollár szuverén kötvény kibocsátására. Korábban Románia 2012 februárjában bocsátott ki dollárkötvényt 750 millió dollár értékben 2022-es lejárattal és 6,45 százalékos hozammal. Ugyanez a kötvény most csütörtökön 4,20 százalékos hozammal forgott a másodpiacon a Bloomberg adatai szerint.

Kimaradt?