Uniós pénzek lehívása: Hargita megye nem áll rosszul

A regionális operatív program keretében Hargita megye a 2007-2013 közötti időszakban a Központi Fejlesztési Régió rendelkezésére álló mintegy 483 millió eurós összegből mindeddig valamivel több mint 76,658 millió eurót hívott le.

Ez az eredmény előkelő helyre sorolja a székely megyét, ugyanis a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék a rendelkezésre álló összegből összesen 145 millió eurót hívtak le – hangzott el egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Csíkszeredában.

A Hargita megyében lehívott összeg megye összlakosságára lebontva fejenként közel 1200 eurót jelent. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, szívesen tartana hurráoptimista sajtótájékoztatót, mert a lehívott összegek jelentősek, ám nem teheti. A megyét ugyanis felkészületlenül érte a lehetőség.Péli Levente HMT beruhazasi igazgatosaag igazgatohelyettes Borboly Csaba HMT elnok HSZI o1

Ezért annak ellenére, hogy az életminőség javítását megcélzó pályázatok jelentősek, a gazdasági fejlődést elősegítő pályázatok terén labdába sem rúghat Hargita megye a Központi Fejlesztési Régió többi megyéjével szemben. Míg az előbbi pályázatok esetében az önrész két százalék, addig az utóbbiak esetében már 50 százalékos, amit csak a nagyobb kaliberű cégek, illetve partnerségi megállapodást aláíró vállalatok engedhetnek meg maguknak.

„Míg Hargita megyében egy 100 embert foglalkoztató cég már nagyvállalkozásnak számít, addig Brassó, vagy Szeben megyében a nagyvállalkozások 5000 körüli alkalmazottal működnek” – fogalmazott az elöljáró, aki szerint átgondolatlanul, gyakorlatilag copy+paste módszerrel pályázott majdnem mindenki.

Példának egy pályázatot említett, amely a csíkszeredai Borvíz utcába egy multiplex mozit vizionált. A közel kétezer benyújtott és kedvezően elbírált pályázó közül nagyon sokan le sem hívták a pénzt, mert saját pénzforrás híján nem tudnak megvalósítani semmit a pályázatban felvázolt célokból. A megyeitanács-elnök ugyanakkor a jelenlegi régiós felosztást is bírálta, mert olyan nagyvárosokkal rendelkező megyékkel került egyenlőtlen versenybe, mint Szeben, Fehér, vagy Brassó megyék.

A Regionális Operatív Program keretében az alapok leosztása öt prioritási tengely mentén valósul meg: a városok fenntartható fejlődésének támogatása; a regionális és helyi infrastruktúra javítása; szociális infrastruktúra javítása; a regionális és helyi üzleti környezet fejlesztésének támogatása; a regionális és helyi turizmus fenntartható fejlesztése.Minden tengelynek külön költségvetése van, és több kiemelt beavatkozási területet foglal magába, amelyek célja a regionális fejlesztési célkitűzések megvalósítása.

„A megpályázott összegek tekintetében, a legrosszabb esetben is a másodikak vagyunk. De van valami, ami eltorzítja az adatokat. Brassó, Marosvásárhely, és Szeben esetében például pályázaton kívül is rendelkezésükre állt bizonyos összeg. Mintegy 50 millió Brassónak, 25 millió euró Marosvásárhelynek és így tovább, nekik nem nagyon kellett pályázniuk. Ezek úgynevezett címkézett összegek, amelyek az említett városok rendelkezésére álltak. A direkt pályázatok esetében azonban azt kell, hogy mondjam, az elsők között vagyunk, ugyanis az ily módon lehívott összeg közel 1200 eurót jelent lakosokként” – fogalmazott a maszol.ro-nak Borboly.

Azt azonban hozzátette, elégedetlen a gazdasági fejlesztéseket célzópályázatok mennyiségével. „Ennél többbre lennénk képesek, azonban a gazdaságilag erősebb megyékkel való összezárás, ha lehetetlenné nem is, de nagyon megnehezíti a dolgunkat”, vélekedett az elöljáró.

 

Kimaradt?