A Maros Megyei Tanács számára fontos a helyi termelőkkel való párbeszéd

A romániai agrárélelmiszeripari termékek napja alkalmából kedden két rendezvényre is sor került Marosvásárhelyen. A Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság a megyei tanáccsal, a polgármesteri hivatallal és a Maros megyei prefektúrával együttműködve szervezte meg a helyi termelők vásárát a Rózsák terén, a Maros Megyei Tanács pedig megbeszélésre hívta meg a helyi termelőket az intézmény székhelyére – számolt be az önkormányzat sajtóosztálya.

A megyei önkormányzat által szervezett találkozón mintegy 20 helyi termelő és feldolgozó vett részt, illetve a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, valamint több más illetékes hatóság képviselői.

A termelők szerint a mezőgazdászok számára az egyik legégetőbb problémát a vadkárok jelentik, főként a vaddisznók és a medvék által okozott károkra panaszkodtak. Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke a panasyokra reagţlva ismertette a termelőkkel, hogy a megyei önkormányzat milyen lépéseket tett mostanáig ezen a téren, illetve felajánlotta, hogy a mai beszélgetést követően a tanács egy újabb levéllel fordul a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, amelyben kéri a vadkárok ügyének rendezését.

„Tartalmas beszélgetés volt a mai, amely megerősítette számomra, hogy a helyi önkormányzatok időt kell szánjanak a hasonló találkozók szervezésére, mert csak így lehet előrelépni bizonyos problémák megoldásában. A megbeszélés megállapodtunk abban, hogy ezentúl évente kétszer szervezünk hasonló találkozókat, és ezekre meghívjuk a mezőgazdaságban érintett intézmények képviselőit, illetve a Maros megyei parlamenti képviselőket is” - nyilatkozta Péter Ferenc , a megyei tanács elnöke.

A megbeszélésen a termelők több értékesítéssel kapcsolatos problémát is felvetettek. Szóba kerültek a helyi termékek szupermarketekben való forgalmazásával kapcsolatos nehézségek, a piacokon áruló közvetítőkkel kapcsolatos panaszok, illetve az is, hogy az értékesítés sok esetben túl magas díjakkal jár (pl. magas polcdíj). A termelők javasolták, hogy be kellene vezetni, hogy az agrárélelmiszeri piacokon havonta egy napon csak a termelők árulhassák termékeiket, a közvetítőket pedig ez alkalomból tiltsák ki a piactérről.

Tejtermékekben az élen

Maros megye országos első helyen szerepel a tejtermékeket tekintve, második helyezett a marhaállomány nagyságát nézve, és a negyedik helyet foglalja el a juhállomány nagyságát tekintve, de emellett jelentős mezőgazdasági területeken folyik gabonatermelés, illetve zöldség és gyümölcstermesztés is, így Maros megye lakosainak lehetősége van arra, hogy minden alapélelmiszer esetében helyi termékek közül válasszanak.

A Maros Megyei Tanács számára fontos a helyi termékek népszerűsítése, ezért a következő időszakban is folytatjuk a párbeszédet a termelőkkel, illetve a nemrég létrehozott Visit Mures megyei turisztikai egyesület által is népszerűsíteni fogjuk a gasztronómiai értékeinket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?