Székelytermék-bemutatót tartottak a parlamentben

Székely termékeket mutattak be a romániai mezőgazdasági termékek napján a parlament alsóházának mezőgazdasági bizottságában kedden. 

„Támogatnunk kell a helyi termelőket, így azok közösségünk gazdasági életének motorjává válhatnak, és a vidéken élők életlehetőségei érdemben javulhatnak. Erre szerettük volna felhívni a döntéshozók figyelmét az eseménnyel” – nyilatkozta Sebestyén Csaba Hargita megyei képviselő.

Az RMDSZ-es képviselő szerint  a bemutatott ínyencségek, ha árban nem mindig vehetik fel a versenyt a nagytételben előállított áruval, minőségiek és egészségesebbek. A fogyasztók figyelmét arra szeretnék felhívni, hogy a helyi, friss termékek választása nem csak a termelőket segíti, hanem egészségesebb életvitelt is eredményezhet. 

Az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta: a Hargita Megye Tanácsával közösen szervezett eseményen a helyi, hagyományos ételek – házi kenyér, kürtős kalács, különböző hús- és sajttermékek, pogácsák, lekvárok, szörpök és teafüvek – mellett a Hargita megyei gazdák a Székely Konyha magazin magyar és román nyelvű kiadását is magukkal vitték a fővárosba, utóbbi megjelenése újdonságnak számít.
 
„A hagyományos módon előállított és elkészített ételek erdélyi magyar értékek is egyben. Arra törekszünk, hogy értékeink védnökei legyünk, megőrizzük és gyarapítsuk azokat. Vidékünket gazdagítják ezek a termékek, mi pedig Bukarestben is be akartuk mutatni Székelyföld gasztronómiai értékeit ” – hangsúlyozta Sebestyén Csaba. 

A mezőgazdasági szakpolitikus emlékeztetett, a piacok működését szabályzó törvényhez termelőbarát törvénymódosítási javaslatokat dolgozott ki és iktatott múlt hónapban a képviselőházban. A tervezet előnyben részesítené az őstermelőket a viszonteladókkal szemben, és nagyobb hatáskört biztosítana az önkormányzatoknak a piacok ellenőrzésében. A szövetség szakpolitikusa szerint az utóbbira azért van szükség, hogy számon tartható legyen, ki mennyit termel és mennyit ad el, mert így válik nyilvánvalóvá, hogy valaki őstermelő, vagy az általa árult termékeknek csak töredéke származik saját gazdaságából. „Továbbra is támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti a gazdák és helyi termelők életét, munkáját”− összegzett Sebestyén Csaba képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?