Több mint 12 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések

Az év első nyolc hónapjában 12,2 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte kedden a országos statisztikai intézet.

A bővülés főként a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek esetében az új megrendelések 22,6 százalékkal nőttek. Augusztusban az új megrendelések 17,3 százalékkal emelkedtek a tavalyi nyolcadik hónaphoz képest.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első nyolc hónapban 10,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, augusztusban ez a bővülés 13,5 százalékos volt a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten.

Az ipari termelés 8 százalékkal nőtt az első hét hónapban. A nyolcadik hónapra vonatkozó eredményeket várhatóan csütörtökön közlik.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az első nyolc hónapban a hazai export 9,6 százalékkal, 41,023 milliárd euróra nőtt, az import 12,2 százalékkal, 48,905 milliárd euróra bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 7,882 milliárd euróra emelkedett, ami 1,733 milliárd euróval nagyobb a tavalyi első nyolc hónapban jegyzett értékhez képest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?