Adómentesek lesznek jövőtől a felújított műemléképületek

Mentesülnek a felújított műemléképületek az ingatlan- és területadó befizetésétől - az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatot, amelyet az RMDSZ nyújtott be az elmúlt parlamenti ciklusban, kedden megszavazta a képviselőház mint döntő ház. 

„Hosszú munka eredménye az elfogadott törvénytervezetünk, amely mentesíti a műemléképületeket az ingatlan- és terület adók befizetése alól, amennyiben abban nem zajlik kereskedelmi jellegű tevékenység, és homlokzatát a hatályos törvények értelmében restaurálják. Az RMDSZ már 2015-ben jelezte, hogy az új adótörvénykönyv előírásai rendkívül nehéz helyzetbe sodorták a tulajdonosokat, hiszen az önkormányzat hatáskörébe helyezték át ezen épületek megadóztatásának lehetőségét, így sok esetben visszaélés történt” – mutatott rá Korodi Attila képviselő. 

Márton Árpád képviselő, a törvénymódosítási javaslat kidolgozója elmondta, egy műemlék restaurálása, karbantartása és fenntartása nagy költségekkel jár és szigorú előírások és eljárások mentén zajlik, és ezen épületek megadóztatásának lehetősége számos problémához vezet: „A műemléképületek tulajdonosainak megadóztatása  több kárt okoz, mint hasznot, hiszen azon tulajdonosok, akik karbantartják műemlékeiket igencsak sok pénzt fordítanak erre a célra. A gyakorlat azt mutatta, hogy a legtöbb helyen az önkormányzatok adóval illették a műemléképületek tulajdonosait, és nemcsak az épületet, hanem az épület alatti földterületet is. A megszavazott törvénytervezetünkkel 2018. január 1-től hatályba lép az adómentesség”.

Márton Árpád továbbá emlékeztetett arra, hogy azok a műemlék épületek, amelyekben nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet, adókedvezményben részesültek 2015-ig, azonban az új adótörvénykönyv hatályon kívül helyezte a műemlékvédelmi törvény cikkelyét, amely adómentességben részesítette ezen épületeket, és a helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezte át a műemlékekre kiszabható adók elengedésének lehetőségét. Az RMDSZ ezt az problémát orvosolta a kedden megszavazott törvénymódosító javaslatával.

Kapcsolódók

Kimaradt?