Negyedével kevesebbet fizethet január 1-től az áramért, ha szolgáltatót vált

A szabadon választható szabadpiaci áramszolgáltatók túlnyomó többsége alacsonyabb tarifákkal dolgozik, mint az Electrica.

2018.  január elsejétől megszűnik az elektromos energia árának állami szabályozása, a fogyasztók pedig szabadon eldönthetik, hogy melyik szolgáltatóval kívánnak szerződést kötni.

Az engedéllyel rendelkező áramszolgáltatók listája megtalálható az energetikai ágazatot szabályozó országos hatóság, az ANRE honlapján. Itt található egy árösszehasonlító is, amely sokat segíthet azoknak a fogyasztóknak, akik szolgáltatót szeretnének váltani.

Azok a háztartási fogyasztók, akik jelenleg az Electrica ügyfelei, 67 alternatív szolgáltató közül választhatnak. A szabadpiaci áramszolgáltatók között több erdélyi is van, köztük két Hargita megyei, az udvarhelyi Absolute Energy és a csíkmadarasi Aqua Energy, valamint brassói, kolozsvári, temesvári, szatmári, zilahi és besztercei cégek.

Ezek közül, 1000 és 2000 kWh közötti éves fogyasztás esetén 47 kedvezőbb tarifával dolgozik, mint az Electrica, 9 pedig magasabbal. A legolcsóbb az elsősorban kábeltelevízió- és mobiltelefon szolgáltatóként ismert RCS&RDS Rt., melynél, az ANRE adatai szerint, 1kWh 0,4962 lejbe kerül, vagyis 24,16 százalékkal olcsóbb, mint az Electricanál.

Az olcsósági rangsorban az Enel Energie, a Tinmar Energy és az Enel Energie Muntenia Rt. következik. Mindhárom cég 1 kWh áram 0,5116 lejbe kerül, mely tarifa 21,81 százalékkal alacsonyabb, mint az Electricaé. Az Energy Network nevű céggel ellenben valószínűleg nem sokan fognak szerződést kötni, mivel 64,05 százalékkal drágábban adja az áramot, mint az Electrica. 1000 kWh alatt, illetve 2500 kWh felett az Electrica tarifájától való eltérés mértéke más.

Hogyan váltunk szolgáltatót?

A szolgáltatóváltás első lépéseként a fogyasztónak ki kell választania egy céget, majd továbbítania kell ennek a következő adatokat: az ingatlan címét, amelyre szerződést szeretne kötni; a jelenlegi szolgáltató nevét, melytől az áramot kapja; a korábbi számlákon szereplő azonosító kódot; a még kifizetetlen számlák értékét; a fogyasztandó elektromos energia mennyiségét.

Az ügyfél köteles minimum 21 nappal azon dátum előtt értesíteni az aktuális szolgáltatót, amelytől kezdve nem tart igényt a szolgáltatásaira. Az értesítés formanyomtatványa letölthető innen (a szöveges dokumentum végén található. Ha a szolgáltató az előírásoknak megfelelően járt el, akkor a korábbi áramszolgáltató semmilyen indokkal nem akadályozhatja a szerződés felbontását. 

A szolgáltatóváltás nem jár pluszköltséggel, s nem kell módosítani hozzá a fogyasztó lakásában levő elektromos hálózatot, még villanyórát sem kell cserélni. A váltás csupán lehetőség, nem pedig kötelesség, akik elégedettek a jelenlegi szolgáltatóval, azok továbbra is igénybe vehetik a szolgáltatásait. 

Romány nyelvű útmutatót a szolgáltatóváltásról itt találhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?