Vasárnaptól jelentősen megdrágul az élet Romániában

Október elsejétől, vasárnaptól nő a villany- és a gázszámla, és ismét drágulnak az üzemanyagok. Ez maga után vonja az élelmiszerek és különböző szolgáltatások árának emelkedését is. Ráadásul a bankkölcsön drágult, és a hitelrészletek is nőnek.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, Niculae Havrileț korábban bejelentette, hogy október elsejétől a lakossági villamos energia kWh-ja 3 banival drágul. Ez azt jelenti, hogy 100 kWh fogyasztás esetén 3,45 lejjel lesz nagyobb a villanyszámla.

Az ANRE alelnöke, Emil Calotă a lakossági földgáz drágulását jelentette be. E szerint a háztartások október elsejétől átlagban 6 százalékkal nagyobb gázszámlára számíthatnak. Ezt a drágulást az ANRE még nem hagyta ugyan jóvá, de jövő héten megteszi – közölte Calotă.

Ismert azt is, hogy az üzemanyagok jövedéki adója október elsejétől literenként 0,16 lejjel emelkedik. Ez az illeték szeptember 15-én is nőtt már 0,16 lejjel. A jövedéki adó első megemelése után átlagban 9 banival drágult az üzemanyag a töltőállomásokon. Vasárnaptól várhatóan 5 lej fölé szökik a benzin és a gázolaj ára.

A gond az, hogy az energiaár-emelkedés különböző termékek és szolgáltatások drágulását is maga után vonja. A hazai élelmiszeripari szakszervezetek szövetségének elnöke, Dragoș Frumosu becslése szerint 5-6 százalékkal nőnek az élelmiszerárak október elseje után.

Mindemellett az utóbbi két év legmagasabb értékére nőtt a három hónapos Robor index (bankközi kamatláb), amely alapján a bankok kiszámolják a lejalapú hitelek kamatait. Ez azt jelenti, hogy jelentősen megdrágultak a kölcsönök, és nőnek és törlesztőrészletek is.

Kapcsolódók

Kimaradt?