Szakszervezetek: a kormány ne manőverezzen a társadalombiztosítási járulékokkal

Tegyen le a kormány arról, hogy a munkáltatótól a munkavállalóhoz hárítja át a társadalombiztosítási járulékok munkáltatói részének kifizetését - kéri a Frăţia Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége (CNSLR).

A szakszervezeti szövetség csütörtökön küldött közleményt az Agerpres hírügynökségnek, amelyben elégedetlenségének ad hangot amiatt, hogy a kormány nem tette közzé a vitatott törvénytervezet vázlatát, noha a jogszabály alaposan megváltoztatná a romániai fizetések adózási rendszerét. 

Az idézett dokumentum szerint egyelőre semmi nem támasztja alá a kormány állításait, miszerint az említett intézkedés az adók hatékonyabb begyűjtését, az államháztartás bevételeinek növekedését és a nyugdíjpontok emelését vonja majd maga után. 

"Ezek a kijelentések nélkülöznek minden alapot mindaddig, amíg nincs egy vázlatunk a jogszabályról, és nem tudjuk még, hogyan akarják összehangolni az adótörvénykönyvet a 2017/153-as törvénnyel. Ha a két kérdéshez - az állami alkalmazottak fizetése és a társadalombiztosítási járulékok kifizetésének átutalása a munkáltató feladatköréből az alkalmazottéba - nem tartozik egyértelmű módszertan, akkor rá fogunk jönni, hogy a 2017/153-as törvénnyel biztosított béremelkedést gyakorlatilag megsemmisíti az az intézkedés, hogy a munkavállalónak kell fizetnie a társadalombiztosítási járulékokat' - idézi a közlemény a C.N.S.L.R. - Frăţia elnökét, Leonard Bărăscut. 

A témáról készült szájbarágó írásunkat itt olvashatja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?