Arra kötelezné a kormány a cégeket, hogy emelje meg a bruttó béreket

A kormány arra kötelezi majd a magánszférát, hogy átmeneti jelleggel egy bizonyos szinten tartsák a bruttó béreket, miután hatályba lép a rendelkezés, amely szerint a társadalombiztosítási járulékok a munkáltató helyett az alkalmazottat terhelik.

„A készülő jogszabály értelmében a társadalombiztosítási járulékok a munkáltató helyett az alkalmazottat terhelik, ám ezzel egyidőben érvénybe lép egy átmeneti rendelkezés, amely gyakorlatilag arra kötelezi a munkáltatót, beleértve a privát szférát is, hogy a bruttó béreket egy bizonyos szinten tartsa” - nyilatkozta Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a szenátusban.

Amikor arról kérdezték, hogy miként kötelezhető a magánszférában egy munkáltató a bruttó bérnek egy adott szinten tartásában, Mişa azt mondta: a jogszabály előírja, hogy miből kell összeállnia a bruttó bérnek és mennyi a munkáltató által a munkavállaló után jelenleg befizetett adóhányad.

„Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a munkáltatónak az egy munkavállalóra számított költsége egyetlen lejjel sem változik. Az egy utólagos döntés kérdése, hogy ennek okán újratárgyalják-e a munkaszerződést, de a munkáltató ugyanannyit fizet majd az államnak, mint eddig” - magyarázta a miniszter.

A miniszter magyarázata szerint mindenkinek emelkedik a bruttó bére azáltal, hogy a társadalombiztosítás nem a munkavállalót, hanem a munkáltatót terheli. Ennek következtében nő a nyugdíjpont, s így a leendő nyugdíj értéke is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?