Kerékpárutat építenének Aradtól Pécskáig

Két, határon átnyúló román–magyar fejlesztési pályázat benyújtásával bízta meg az Arad Megyei Tanács vezetőségét a közgyűlés a hétfői rendkívüli ülésen.

Az egyiket a Békés Megyei Közgyűléssel együtt nyújtják be az Európai Unió határ menti együttműködéseket támogató INTERREG-programja keretében, és mintegy 13-14 millió eurós közegészségügyi fejlesztésről szól. Ebből körülbelül egymillió euró jut Arad megyének mint partnernek, és ebből a pénzből a megyei kórház kardiológiai osztályát modernizálnák és szerelnék fel új berendezésekkel. (Kölcsönösségi alapon alakult így, mert mint korábban megírtuk, Arad és Békés megye közútfejlesztésre is közösen pályázott körülbelül ugyanekkora összegben, és abban Arad a projektvezető, tehát a pénz nagy részének felhasználója.)

A másik román–magyar pályázat, amire a megyei tanácsosok szavazatukat adták, a makói önkormányzattal közös, és kerékpárút-építésre vonatkozik. A terv szerint a Maros mentén, a Maros-ártér Tájvédelmi Körzeten át bicikliutat építenek majd Aradtól Pécskáig. Az ökoturizmus fellendítését célzó projektben az Arad megyei önkormányzat mintegy msáfél millió eurót hívhatna le, amiből 14 kilométernyi kerékpárutat építenének meg.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?