Enyhén mérséklődött az éves infláció

Enyhén mérséklődött az éves infláció, a fogyasztói árak augusztusban 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte kedden az országos statisztikai intézet. Az előző hónapban 1,4 százalék volt a fogyasztói áremelkedés éves üteme.

A tavalyi nyolcadik hónaphoz képest 1,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek, 1,56 százalékkal a nem élelmiszerek, míg a szolgáltatások 0,5 százalékkal olcsóbbodtak.

Augusztusban az előző hónaphoz képest átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek az árak, az élelmiszerek 0,9 százalékkal lettek olcsóbbak, ugyanakkor a nem élelmiszerek 0,14 százalékkal, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak.

A Román Nemzeti Bank augusztus elején emelte az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. Az új becslés szerint az év végén 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolnak, jövőre 3,2 százalékos inflációra számítanak.

Az éves inflációs ráta az idén került pozitív tartományba, miután másfél évig negatív volt azt követően, hogy a hatóságok több lépésben csökkentették az általános forgalmi adót.

Kapcsolódók

Kimaradt?