A Valutaalap és a Világbank képviselőivel tárgyalt Mihai Tudose miniszterelnök

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselőivel találkozott kedden Mihai Tudose miniszterelnök. 

A kormányfő azt mondta, a Világbank új romániai képviselete biztosította őt arról, hogy az elkövetkezőkben is műszaki támogatást nyújt a jelentős stratégiai projektekhez. 

"Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap képviselőit is egyeztetésre hívtam, nem azért, hogy pénzt kérjünk, ahogyan azt többen állítják. Azért találkoztam velük, hogy a pénzügyminiszterrel együtt egyeztessünk velük, hogy tekintsék át a pontos számokat, októberben ugyanis elkészítik az év végi jelentést Románia pénzügyi helyzetéről. Mivel a legutóbbi kettőt elhibázták - vagyis nem úgy működött az ország, ahogyan azt az IMF előre vetítette, hanem egy kicsit jobban -, egy esetleges harmadik tévedés elkerülése érdekében felkínáltuk nekik a hivatalos adatokat, hogy ezekre alapozzanak" - fogalmazott Tudose. 

A miniszterelnök hozzátette, nem rótt fel semmit az IMF-nek, csak figyelmeztette annak képviselőit. 

"Nagy szervezetről van szó, amelyre odafigyel a világ. A legutóbbi két előrejelzésük kissé félresikeredett. Nem vádoltam őket rosszhiszeműséggel, de máskor legyenek kicsit figyelmesebbek" - mutatott rá a kormányfő. 

Tudose ugyanakkor cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a Valutaalap illetékesei aggodalmuknak adtak hangot a román gazdaság helyzetével, a költségvetési hiánnyal és az egységes bértörvénnyel kapcsolatban. "Egyáltalán nem esett szó pénzről, csak az előrejelzéseikről beszéltünk" - mondta. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?