A politikai feszültség miatt ismét az egekbe szökött az euró árfolyama

Már csak 0,51 bani választja el az euró árfolyamát minden idők legmagasabb értékétől. Gazdasági folyamatok nem indokolják a lej értékvesztését.

Ismét nagyot ugrott az euró árfolyam, a Román Nemzeti Banknál a hét első napján 4,5958 lejt ért az Európai Unió valutája. A pénteki, augusztus 25-i értékhez képest ez tetemesnek számító, 0,89 banis, 0,19 százalékos drágulást jelent. Az euró ezzel vészesen közelít minden idők legmagasabb hivatalos romániai árfolyamához. A rekordértéken 2012 július 23-án volt az árfolyam, mikor is 1 euró 4,6009 lejt ért.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a vártnál lényegesen magasabb lesz az euró idei átlagárfolyama. A kormány az év elején 4,46 lejes átlagos árfolyamot prognosztizált. 2016-ban az euró árfolyam éves átlagértéke 4,49 lej volt.

„Semmiféle alapgazdasági folyamat nem indokolja a jelenlegi magas árfolyamot, hiszen a növekedés kiemelkedő, a munkanélküliség alacsony, az infláció normális, az eladósodottság csekély. A pénzügyeink, köszönik szépen, alapvetően jól vannak. A magyarázat inkább a politikai feszültségekben keresendő” – nyilatkozta a Maszolnak Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A szakember szerint az árfolyam az igazságügyi  reformmal kapcsolatos politikai játszmákra, a Tudorel Toader szakminiszter által bejelentett tervezett törvénymódosítások gerjesztette tiltakozásokra reagált. „Ezek elbizonytalanították a befektetőket, de hosszú távú hatásuk valószínűleg nem lesz” – mondta Diósi László.

Az OTP Bank Romániai első embere emlékeztet rá, hogy hasonló jelenség játszódott le az amnesztiatervezet gerjesztette belpolitikai válság idején. Az euró árfolyama akkor is meredeken emelkedni kezdett, ami nem a gazdasági realitást tükrözte, a feszültség enyhültével pedig ismét beállt a normális értékintervallumba.

A dollár, a font, a frank stagnál

Az eurótól eltérően az angol font, a svájci frank és az amerikai dollár árfolyama nem nőtt az elmúlt időszakban, ám Diósi László szerint ebben semmi meglepő nincs. A Brexit következtében a font kikerült az Európai Unió fő sodorvonalából, már nem mozog együtt az euróval. A dollár és a svájci frank úgynevezett tartalékvaluták. Ezekhez akkor menekülnek a befektetők, amikor baj van a világgazdaságban.

„Jelenleg erről szó sincs, a félelmek mögöttünk vannak, az Európai Unió kilábalt a válságból, a gazdaságélénkítő programok működnek” – magyarázta Diósi, hogy nem értékelődött fel ez a két valuta a lejhez képest.

Lévén szó ideiglenes jelenségről, valószínűleg nem érdemes sietni nagy értékű vásárlásokkal, ahol a vételár euróban van megadva, hacsak a vásárló nem euróban tartja a pénzét. Egy 50 ezer eurós lakás esetében a vásárló körülbelül 12 ezer lejt veszít, ha 4,55 lejes árfolyam helyett 4,60 lejért vásárolja meg a valutát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?